Първоначално публикувано от
Георги 1974
По мое скромно мнение ако есента ги оставим с 20кг. и както казаха колегите до края на март изядат 10-12кг. и останат примерно 8кг. и 2кг перга. то това ще им стигне до към 10май. Май при мен има паша но април не винаги и не кой знае колко от върболяци треволяци и овошки. Времето не винаги април е хубаво като миналата година има и дъждовни и студени дни и притока на нектар е непостоянен. И по мое скромно мнение въпреки че се твърди че захарният сироп стимулира пчелното семейство и при принос на прашец не се изтощават пчелите (по мое мнение повтарям не го налагам) март и началото на април предпочитам да разпечатвам мед или да го слагам зад тънка преградна дъска за да не се налага кърмачките да се включват в преработката и инвертирането му и от там на закърняване на жлезите отделящи секрет за млечицето и развиване на тези произвеждащи инвертаза. Знае се че най много пчелите се изтощават от паша но и отглеждането на пило не е лесна работа за пчели които не са първа младост и затова мисля че да ги натоваря и с преработката на захарен сироп допълнително не е желателно, също така пчелите усещат запасите (дали ги смятат не знам но се твърди че около 5кг. трябва да има запас). Това го разбират като възрастните нектаросъбирачки имат нужда от пчелно млечице за натрупването на Витологенин в тялото си и не открият кърмачки около пилото и там няма прашец те разбират че трябва да се насочат за прашец а не за нектар та и спрямо приноса на нектар и запасите може да правят някаква връзка.А и тези излишни 8кг. ни спестяват ровенето на пчелите 1месец.
П.П. Нямам претенции за достоверността на гореизложеното това е теория прочетена от пчеларската литература а и не виждам практически как мога да го докажа без необходимите изследвания но не е и нужно други хора са го направили като това им е било работата и държавата или някой друг им е плащал заплатите.