Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 166

Преглед на хибрид режима

Автор
    Регистриран
    27.08.2016
    Пчеларски район
    Русе
    Цитат Първоначално публикувано от mnv Виж публикацията
    Здравейте колеги, имам следната ситуация и търся съвет: Имам около 40 семейства ДБ, стационарно. Подготвям фургон с нови 50 ДБ кошера, който ще е готов през април. Въпросът е как "най-безболезнено" за пчелите и за мен да стане прехвърляне на пчелите във фургона ? Знам само един начин за момента, който е сигурен, но доста трудоемък.
    Поставят се кошерите нов до стар и се прехвърлят семействата в новия. Старите се махат оттам. Избира се една вечер, в която всички 40 кошера се затварят и прехърлят във фургона, където се укрепват за път. Същата нощ фургона се изтегля на поне 4 км дистанция. Това ли е начина ? Благодаря.
    В общи линии е това. 4 километра е прекалено малко разстояние! Поне на 10 километра трябва да ги закараш. Хубаво е да оставиш на стария пчелин поне няколко отводки, да съберат останалата летяща по полето пчела! За всеки случай на отводките сложи допълнителни рамки и магазини с рамки. Не се знае, колко е топло през вечерта и нощта, каква паша има наоколо и колко пчели са останали по полето!
    Успех!

Потребител
    Регистриран
    25.03.2013
    Миналата година минах по тая процедура от стационар на ремарке за една нощ и преместване на 40 кошера.Бяхме четерима човека,като единия не издържа и избяга.При мен проблема тогава беше-стари съндъци и ремарке на два етажа.Ще я запомня тая нощ цял живот!

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от dimi_01 Виж публикацията
    Миналата година минах по тая процедура от стационар на ремарке за една нощ и преместване на 40 кошера.Бяхме четерима човека,като единия не издържа и избяга.При мен проблема тогава беше-стари съндъци и ремарке на два етажа.Ще я запомня тая нощ цял живот!
    Защо такава драма. Местил съм мои кошери и на колега, и изобщо нямам лоши спомени. Кошерите се подготвят над вечер, а се товарят и транспортират рано сутрин.

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    И аз , нямам лоши спомени освен хамалогията .

Потребител
    Регистриран
    25.03.2013
    Най ми тежко бе подреждането на втория етаж.Катерехме се на една маса с кошерите.Действието се извършваше в пълна тъмнина и усещахме само жилата на пчелите излизащи на талази от раздръканите ми тогава втора рака съндъци.

Потребител
    Регистриран
    25.03.2013
    Нещо не се получи при качването.Ще потренирам и тогава ще направя нов опит.
    Прикачени миниатюри Прикачени миниатюри 20170111_100150-2-1.jpg‎  

Автор
    Регистриран
    18.03.2015
    Колеги ако някой има чертежи на платформи и какви профили могат да издържат тежестта ще съм благодарен да ги сподели . Започваме направата на четири такива с приблизителни размери 400x200см. Ще съм благодарен ако споделите къде са проблемните места и грешките които сте допуснали при направата за да ги избегнем . Платформите ще се транспортират с двуосно ремарке 300x200см. Идеята е за нещо такова (като на снимките) , като най-важното за момента е дебелината и размера на профилите за да не ги утежняваме повече от необходимото но и да са достатъчно здрави .
    94327324_4_800x600_platforma-za-kosheri-avtomobili-i-avtochasti.jpg
    10.jpg

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Цитат Първоначално публикувано от различен Виж публикацията
    В общи линии е това. 4 километра е прекалено малко разстояние! Поне на 10 километра трябва да ги закараш. Хубаво е да оставиш на стария пчелин поне няколко отводки, да съберат останалата летяща по полето пчела! За всеки случай на отводките сложи допълнителни рамки и магазини с рамки. Не се знае, колко е топло през вечерта и нощта, каква паша има наоколо и колко пчели са останали по полето!
    Успех!
    За нуклеусите съм съгласен , но не и за магазини с рамки .

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •