Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 1251

Разгънат преглед

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от zelha Виж публикацията
    За 16-годишния си опит като пчелар, все пак имам някаква представа от болни пчелни семейства. Минала съм през вароатозата, нозематоза, аскосфероза, гнилец и т.н. Причината за смъртността е комплексна. 1. Лоша 2016 г. пролетта попари орехи, ябълки, джанки и т.н. 2. Лятото сухо, есента също, младите пчели не можаха да натрупат мастно тяло, за да издържат на три месеца необлитане - ноември,декември и януари. Макар че по питите на загиналите няма диарични изпражнения. Оцеляха най-силните. Средните и слабите си заминаха. Третирам. срещу вароатозата с ленти Варостоп и цяло лято са на строителна рамка. Пробвала съм всичко, което е на пазара срещу Вароатозата, но съм най-доволна от Варостопа. Органични киселини не ползвам. Радвам се, че при вас няма смъртност. Успешна 2017 г. на всички.
    Госпожо мисля че правилно сте се ориентирали за проблема и сама го казахте.
    2. Лятото сухо, есента също, младите пчели не можаха да натрупат мастно тяло
    Ако има и други около вас с висока смрътност то това може да е някаква комплексна причина ако вие не ползвате ОК то вашите колеги ползват защо мисля така при масовост на даден район трябва да има общ фактор
    1.Лоша паша и прашец за даден период в даден микрорайон та това е храната на пчелите не можеш да не ядеш пълноценно и да зимуваш на -20
    2.Натравяне
    3.Дадено заболяване със скрити клинични признаци.

П.П. Аз залагам на първото ( но разбира се не съм капацитет само предполагам) и дори да се направи изследване ще се открият някъкви вируси та едина пчела с не достатъчно добро мастно тяло разбира се че ще е с намален имунитет.В случаят не броят определя силата на семейството а здравословният статус.

П.П. Писъл съм едновременно с Гогол, прочетох му поста след публикуването на моят и той е на това мнение а човека е навътре с материята.
    Този пост е редактиран от Георги 1974; 21.02.2017 в 23:05. Причина: Допълнение

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •