Опита ми от преди 3-4 години за имоти в и извън регулация:
Отиваш в общината по местонахождение на имота. В отдела, където издават скици(не помня името) питаш с коя/и лицензирани геодезисти работят, даже и координатите за връзка ще ти дадат. Чуваш ги за цени. Ако избереш някой от горните, нещата са отработени-геодезист-община и всичко е гладко и безпроблемно. Не знам и не ме интересува каква им е схемата. Зная, че лиценза на геодезиста важи за цялата територия на страната.
Аз за единия имот намерих и извиках "неправилния" геодезист. Дойде от 30км.- съседната община, а не от 120км. като "правилния" от София. Излезе ми 20лв. на точка - 6 точки - за имот(празен двор) в регулация срещу 60лв./точка на "правилния". Намерих го в електронния регистър на лицензираните геодезисти. На "неправилния" с 300 зора и увъртания му дадоха от местната малка община първоначалните скици и отправни точки, без които не може да започне да мери. Добре, че излезе "гърмян заек" и си свърши работата.
Все пак е възможно горното да е частен случай или вече да са се променили порядките...

Цитат