Цитат Първоначално публикувано от Валентин. Виж публикацията
До колегата Zelha , да не събирам 2-3 поста за цитат. Пишеш, че си в Югозападен район и даваш “ПИСАНИЦИ“ за неоникотиноиди. Като гледам картата на България на югозапад освен балкани и камъняк друго не виждам. Неоникотиноидите се използват основно за третиране на семената на царевица и слънчоглед. Незнам, но май никога през живота си не си виждал блокове от ХИЛЯДИ декари слънчоглед и царевица. Тия неоникотиноиди АКО въобще вредят на пчелите, вредят на полето. Не по балканите. После, казваш че спазваш добри практики, това е добре. Ползваш Варостоп, имаш 16г стаж в пчеларството. Моето предложение е наесен 1 кошер да го третираш с оксалова киселина, ей-така за проба. и да видиш по дъното какво и що. А за “тежката“ зима мога само да ти кажа, че живея в един от най-студените райони на България. Не минава зима да не ни “дават“ по телевизията. Минус 20 през нощта и минус 10 през деня, тук при мен е НИЩО. Моите пчели не са се облитали от 15 Ноември до 7 февруари, 84 дни. И не че нещо ама и моето мнение е, че трябва да обръщаш повече внимание на инвентара си и да си промениш начина на работа с пчели.

П.П. Пробвай да отделиш 2 кошера (например) встрани на пчелина и с тях работи по малко друг начин. Поне ще видиш резултата за себе си, не за нас.
Вальо, с този пост ме изуми. Точно това са районите където се пръска най - осезателно и безконтролно. Следи тези които ще покажат голяма смъртност и може и да съм прав. Тази година пчелите измират не вследствие на болест, а от масовите пръскания. Но това няма да се докаже. И да се занесе материал ще бъде потулен резултата.