Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 3 123 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 1251

Преглед на хибрид режима

Потребител
    Регистриран
    16.09.2013
    Това не е вярно за силните семейства ! На есен зазимих семейство на две междурамия пчели и преди два дни реших да го видя дали е живо , изненадата беше изключително голяма . Семейството се е развило много добре и е покрило 6 рамки , а две много силни зазимени семейства са мъртви. Хайде кажете ми по кое правило да се водим . Слабото семейство е на 1250 м. н. в. !

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от Христакиев Виж публикацията
    Това не е вярно за силните семейства ! На есен зазимих семейство на две междурамия пчели и преди два дни реших да го видя дали е живо , изненадата беше изключително голяма . Семейството се е развило много добре и е покрило 6 рамки , а две много силни зазимени семейства са мъртви. Хайде кажете ми по кое правило да се водим . Слабото семейство е на 1250 м. н. в. !
    Няма значение силата на семейството, важно е да е зазимено на млади пчели и да не е задушено. Защото масовата грешка е опаковането на по слабите семейства като буби, кото ги убива.

Потребител
    Регистриран
    16.09.2013
    Моите зимуват на мрежесто дъно изцяло отворено .

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    До колегата Zelha , да не събирам 2-3 поста за цитат. Пишеш, че си в Югозападен район и даваш “ПИСАНИЦИ“ за неоникотиноиди. Като гледам картата на България на югозапад освен балкани и камъняк друго не виждам. Неоникотиноидите се използват основно за третиране на семената на царевица и слънчоглед. Незнам, но май никога през живота си не си виждал блокове от ХИЛЯДИ декари слънчоглед и царевица. Тия неоникотиноиди АКО въобще вредят на пчелите, вредят на полето. Не по балканите. После, казваш че спазваш добри практики, това е добре. Ползваш Варостоп, имаш 16г стаж в пчеларството. Моето предложение е наесен 1 кошер да го третираш с оксалова киселина, ей-така за проба. и да видиш по дъното какво и що. А за “тежката“ зима мога само да ти кажа, че живея в един от най-студените райони на България. Не минава зима да не ни “дават“ по телевизията. Минус 20 през нощта и минус 10 през деня, тук при мен е НИЩО. Моите пчели не са се облитали от 15 Ноември до 7 февруари, 84 дни. И не че нещо ама и моето мнение е, че трябва да обръщаш повече внимание на инвентара си и да си промениш начина на работа с пчели.

П.П. Пробвай да отделиш 2 кошера (например) встрани на пчелина и с тях работи по малко друг начин. Поне ще видиш резултата за себе си, не за нас.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Валентин. Виж публикацията
    До колегата Zelha , да не събирам 2-3 поста за цитат. Пишеш, че си в Югозападен район и даваш “ПИСАНИЦИ“ за неоникотиноиди. Като гледам картата на България на югозапад освен балкани и камъняк друго не виждам. Неоникотиноидите се използват основно за третиране на семената на царевица и слънчоглед. Незнам, но май никога през живота си не си виждал блокове от ХИЛЯДИ декари слънчоглед и царевица. Тия неоникотиноиди АКО въобще вредят на пчелите, вредят на полето. Не по балканите. После, казваш че спазваш добри практики, това е добре. Ползваш Варостоп, имаш 16г стаж в пчеларството. Моето предложение е наесен 1 кошер да го третираш с оксалова киселина, ей-така за проба. и да видиш по дъното какво и що. А за “тежката“ зима мога само да ти кажа, че живея в един от най-студените райони на България. Не минава зима да не ни “дават“ по телевизията. Минус 20 през нощта и минус 10 през деня, тук при мен е НИЩО. Моите пчели не са се облитали от 15 Ноември до 7 февруари, 84 дни. И не че нещо ама и моето мнение е, че трябва да обръщаш повече внимание на инвентара си и да си промениш начина на работа с пчели.

П.П. Пробвай да отделиш 2 кошера (например) встрани на пчелина и с тях работи по малко друг начин. Поне ще видиш резултата за себе си, не за нас.
    Вальо, с този пост ме изуми. Точно това са районите където се пръска най - осезателно и безконтролно. Следи тези които ще покажат голяма смъртност и може и да съм прав. Тази година пчелите измират не вследствие на болест, а от масовите пръскания. Но това няма да се докаже. И да се занесе материал ще бъде потулен резултата.

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Вальо, с този пост ме изуми. Точно това са районите където се пръска най - осезателно и безконтролно. Следи тези които ще покажат голяма смъртност и може и да съм прав. Тази година пчелите измират не вследствие на болест, а от масовите пръскания. Но това няма да се докаже. И да се занесе материал ще бъде потулен резултата.
    Какво се пръска с неоникотиноиди.

Наблюдател
    Регистриран
    27.01.2016
    Пчеларски район
    Югозападен
    До Вальо, това не са мой писаници, а това е статия, която я копирах от вестниците с днешна дата, мисля че беше в. "Дунав мост", както и от Благоевград.еу и я поставих тук. По нашия край също пръскаха срещу нодуларен дерматит, даже имаше протести на гоцеделчевските пчелари есента, никой друг от цялата страна не ги подкрепи.

Наблюдател
    Регистриран
    27.01.2016
    Пчеларски район
    Югозападен
    Относно оксаловата киселина, никога няма да я ползвам. Във варостопа им същите активни съставки като в байварол, само е единият е произведен в България и е по-евтин, а другият в Германия и е по-скъп. Чета статии на Никола Беров, български пчелар в Швейцария, който никога не ползва киселини. В един пост бях цитирала негово изказване за киселините. Всеки си има философия на пчеларстване.

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от zelha Виж публикацията
    Относно оксаловата киселина, никога няма да я ползвам. Във варостопа им същите активни съставки като в байварол, само е единият е произведен в България и е по-евтин, а другият в Германия и е по-скъп. Чета статии на Никола Беров, български пчелар в Швейцария, който никога не ползва киселини. В един пост бях цитирала негово изказване за киселините. Всеки си има философия на пчеларстване.
    Ти си знаеш. Ние даваме предложения, а от там на татък всеки си управлява стопанството както прецени.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Преди 4-5 години(не помня точно) по моят край пак беше студена зима имаше много измрели не от глад не знам от какво ама силните умряха слабите оцеляха и интересното е че използваха инвентара и нямаха проблеми. Чудна работа.

П.П. Интересното е на колежката 4те оцелели силни ли бяха или по слаби на есен (мисля че са били по слабички-поне така предполагам).

Страница 1 от 3 123 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •