Така, колегата го предупредих на лични, ама да зема и тука да пиша, че и без това почнахме авторитетно със съветите.
Имам на работа едно момче, компютърджия, миналото лято изведнъж му щукнало да стане пчелар, за хоби. Аз се опитвам да му кажа нещо, той всичко знай, имал някакво приятелче с няколко кошера и така нататък, у Интернетя има сичко. Взел си нови сандъци тука от един съседен град и по едно време в разгара на лятото две отводки. Питам го отвреме навреме кое как е, обаче му вадя думите с ченгел...
Таа
как са майките бе, имат ли точка отгоре?
Мии, то няма майки...
Е как няма бе, аланкоолу!?!?
Ми няма, майстора вика че свършил майките и даде само пчели, те щели да си направят...
Е те ше си направят, барем по един маточник не можа ли да ти пъхне у ... /няма да го казвам у форума/.
И тъй нанататък, направиха си майки де, оцеляха и зимата. Е сега в началото на месеца зорлем го накарах да върви да ги захлупи с нещо, после ми благодари, че били ударили тавана...
Имам и друг пример, с друг колега и май го бях разказвал у форума. По- миналата година си взе отводки /после и готови семейства с кошери де/ и един ден по спешност ме изкара от работа да вървим да ги прехвърля от сандъчетата в новите кошери. Чудесни отводки, по стандарт си бяха и добре се развиха после.
Та, който е мераклия, па си няма опит, май е по-добре да почне с готови работещи семейства, макар и в стари кошери. Може и с отводки де, важно е пчела да има в края на краищата.![]()