Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 8061

Преглед на хибрид режима

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Аз ще ви кажа къде се корени генезиса на проблемите с пчеларските организации, кооперации и всякакви други подобни УТОПИЧНИ ИДЕИ. Два са основните аспекти на органицацията на една група от хора:

1. Кой ще кара влака (кой ще взема решения или по-точно кой ще командва)
    2. Дадения член на организацията ще дава ли пари или ще получава

Възможни са 4 комбинации:
    1. Получава пари и командва (това е утопичната мечта на всеки пчелар)
    2. Получава пари, но командва друг (това са работниците - цупят се, но все пак получават пари за труда си)
    3. Дава пари и командва (това са бизнесмените - купуват си власт, но си плащат за това)
    4. Дава пари, но командва друг (това са утопичните кооперации, и трябва кукувица да ти е изпила акъла, за да се съгласиш на подобна сделка)

Сега предполагам разбирате в какво се корени проблема с кооперациите. Пчеларите мечтаят за утопичната точка 1, и дори си вярват, че я заслучават, а вие им предлагате смешната точка 4.

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Аз съм чул и друго нещо, за харченето на пари, свои и чужди.
    "1. Ако харчиш своите пари за себе си, много внимаваш какво ще купиш и колко ще похарчиш.
    2. Ако харчиш свои пари за другиго, чак толкова не внимаваш какво ще купиш, но много внимаваш колко ще похарчиш.
    3. Ако харчиш чужди пари за себе си, много внимаваш какво ще купиш и не чак толкова - колко ще похарчиш.
    4. Ако харчиш чужди пари за другиго, спокойно може да не се притесняваш нито колко ще похарчиш, нито какво точно ще купиш."
    Вие смятайте къде ще се падне кооперацията по тези точки.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

Наблюдател
    Регистриран
    20.12.2013
    Колеги, аз не предлагам нищо отказах се и поради тая причина вземах решение сам да се боря...Пък каквото излезе.

Заслужил Автор
    Регистриран
    05.05.2016
    В пчеларските магазини не изкупуват ли восък,а не го продават?

Потребител
    Регистриран
    19.07.2011
    Според мен,от значение е не колко ще се произведе а колко по скъпо ще се продаде.Търговията е психологически занаят. Търговията е благословена,но не за всеки.

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Цитат Първоначално публикувано от 7131 Виж публикацията
    Според мен,от значение е не колко ще се произведе а колко по скъпо ще се продаде.Търговията е психологически занаят. Търговията е благословена,но не за всеки.
    За мен определено не е, затова ще се пробвам като пчелар, на по-спокойно поприще.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

Почетен Автор
    Регистриран
    27.05.2014
    Пчеларски район
    русе
    Като стана въпрос за восък...с мед явно няма да прокопсаме - тъй като нашият мед се оказва, че е много нискокачествен, и изобщо меда може да се фалшифицира/манипулира/кръщава...но с восъка според мен ще е много по-трудно - за големи партиди....можем ли да изнасяме восък на едро за Западна Европа или други пазари, ако има добра цена.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от Илиев Виж публикацията
    Като стана въпрос за восък...с мед явно няма да прокопсаме - тъй като нашият мед се оказва, че е много нискокачествен, и изобщо меда може да се фалшифицира/манипулира/кръщава...но с восъка според мен ще е много по-трудно - за големи партиди....можем ли да изнасяме восък на едро за Западна Европа или други пазари, ако има добра цена.
    Как ще изнасяш восък той е менте, като меда. Само до преди 5-6 г. в Бургас никой не го искаше-само за основи. Свършат ли програмите и край с восъка.

пп. До скоро восъка бъкаше от нафталин.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от Илиев Виж публикацията
    Хайде и тука да дозабия гвоздея в ковчега. Българският восък почти на 100% е фалшив. Причината - много пчелари купуват фалшиви основи, и после този фалшив восък попада в питите, които продават. Размесва се добре в цялата страна и като цяло няма восъчна пита, която да отговаря на изискванията за истински восък. Пробите на Вейврум стават мътни, което означава, че във восъка има много чужди примеси (парафин, церезин и не знам какво още друго).

Единствено изключение прави восъка от разпечатки, ако пчеларите наистина си направят труда да го отделят от останалия, който масово не отговаря на изискванията.

Самите преработватели на восък подбират най-хубавите пити, изследват ги, и ги продават на запад. От останалите правят восъчни основи за страната, като предварително ги избелват с киселина. Това сами го знаете, когато им видите цвета и ги подушите. Въпреки това ги купувате и след това продавате питите си на изкупвачите, и така допринасяте за замърсяването на восъка в цялата страна и за задълбочаване на описания от мене проблем.

Ако искаме нещата да се изчистят в цялата страна, още утре всеки един пчелар трябва да изхвърли на боклука всеки един восък, който не е от разпечатки. И това да го прави поне 5 години подред, и само така восъка в цялата страна ще се изчисти. И разбира се никой не трябва да прави мошенгии. Това вярвате ли го, че може да се случи?

Заслужил Автор
    Регистриран
    24.08.2014
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Хайде и тука да дозабия гвоздея в ковчега. Българският восък почти на 100% е фалшив. Причината - много пчелари купуват фалшиви основи, и после този фалшив восък попада в питите, които продават. Размесва се добре в цялата страна и като цяло няма восъчна пита, която да отговаря на изискванията за истински восък. Пробите на Вейврум стават мътни, което означава, че във восъка има много чужди примеси (парафин, церезин и не знам какво още друго).

Единствено изключение прави восъка от разпечатки, ако пчеларите наистина си направят труда да го отделят от останалия, който масово не отговаря на изискванията.

Самите преработватели на восък подбират най-хубавите пити, изследват ги, и ги продават на запад. От останалите правят восъчни основи за страната, като предварително ги избелват с киселина. Това сами го знаете, когато им видите цвета и ги подушите. Въпреки това ги купувате и след това продавате питите си на изкупвачите, и така допринасяте за замърсяването на восъка в цялата страна и за задълбочаване на описания от мене проблем.

Ако искаме нещата да се изчистят в цялата страна, още утре всеки един пчелар трябва да изхвърли на боклука всеки един восък, който не е от разпечатки. И това да го прави поне 5 години подред, и само така восъка в цялата страна ще се изчисти. И разбира се никой не трябва да прави мошенгии. Това вярвате ли го, че може да се случи?
    А строителните рамки с далаци нима не е чист,щот след разпечатките повечето ми е такъв!От старите пити излиза много малко.
    И като говорим за восък,какви са условията за ишлеме,извинявам се ,не можах да намеря темата!

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 6 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 6 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •