Ехеее как мина един месец... Пролетта почти дойде, кокичетата преминаха, нарцисите самовлюбено се побутват на туфи из градината, а тук-там, "по-смелите" овошки се посипаха с цветове.

Няколко пъти ходих да нагледам подопечните си.
От седемте кошера само един наистина е останал без Мама. Пробвах да му сложа една рамка с пило и ларви - преди 10 дни. Днес за съжаление не открих маточници, но въпреки това, доста пчела има в кошера (на 3-4 рамки не много плътно покрити). Мисля, другата седмица пак да пробвам и ако до 4-5 дни не започнат да правят майка, ще ги обединявам.

На всички, вече трети път им наливам (първо по 200мл а после по 300-400мл) сироп 1:1 + стартовит и витамикс.
По силните семейства за 3-4 дена го вземат всичкия, а по-слабите им остава по 30-40мл. Не съм стеснявал и в кошерите има сумарно по 2-2.5 пити с мед, останал от зимата.

В различните семейства има различно количество запечатано пило от 3 до 6 междурамия по около 20-25см в диаметър. На по-силните семейства, в средата на запечатаното пило има празни участъци, които малко ме замислиха, но после с радост забелязах че това не е от пропуск на майките а от вече излюпено пило (видях 4-5 "раждащи се" пчелички). На всякъде видях много пчели които носят прашец, но за сега има доста място и няма опасност от блокиране на майката.

Както бях писал в друга тема, от 10 дни си имам и 10-11 новодомци. Ето ги и тях:

Дереджето при тях е сравнително същото, само дето са доста по-слаби. Е има и 2-3 кошера. където положението е почти като при старите кошери, но пак ще трябва повече внимание.

Едно от новите семейства се оказа че е загубило майката си (така го взех). Днес си направих експеримент по обединяването му с едно от другите слаби. Експеримент, защото се опитах да приложа техника от многокорпусни на ДБ.
Ето какво направих - върху сиротното семейство поставих един вестник, а над него два магазина, в които поставих питите с пчелите от слабото семейство (с майката). Празния сандък оставих до прелката на новия за да могат останалите 20-30 пчели да се приютят по-късно. Надявам се долните пчели постепенно да се качат при майката, така че след 2-3 дни да мога да махна ненужните пити и магазините, а семейството да сваля в плодника. Останалите летящи пчели се присламчиха към най близкия кошер (или поне така ми се стори, без да има боища и жертви.

Още преди 10 дни поставих по 2 от сръбските лентички на всички семейства.
Сега чакам да се появят първите признаци за восъко-отделяне и да почна градеж на основи за да мога да подменя част от старите пити, които ще използвам да приюти на блуждаещи ройчета, защото ми казаха че вековния орех в градината е любимо място "за закачане" през лятото.

Дано през следващите 1-2 седмици да се извали дъжда, за да можем заедно с пчеличките да се радваме на цъфтящите наоколо акациеви гори

п.с. От опит потвърждавам "ефекта на укротяването" след преместване на "лудо" семейство. Тоя с къщичката, първия път не можах да извадя втора рамка, а днес пренареждах пити почти без да пуша cool;