Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 28 от 677 ПърваПърва ... 1826272829303878128528 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 271 до 280 от общо 6768
    Наблюдател
    Регистриран
    23.02.2012
    Ех слънчоглед какво беше това ...... около моят пчелин земята се обработва от Октопода и 3 години сеят само царевица за биоетанол познайте колко мед добивам от нея next_mad;

Почетен Автор
    Регистриран
    26.09.2010

Преди 10 дни една вечер при обичайното посещение на пчелина забелязах необичайно поведение и тревожност на пчелите на прелката като при липса на майка.При другите сем. пчелите се бяха прибрали.Реших на другия ден да го отворя но духаше силен вятър, пчелите се бяха успокоили и работеха нормално и отложих за друг ден.Времето беше променливо бях на работа и днес на обяд реших да го отворя.Резултатът беше много пчели, мед питките изядени, 3 рамки с много запечатано пило и 10-15 свищеви маточници.Оставих 4-5 по едри останалите унищожих.Тази вечер видях майката изхвърлена пред кошера.
    Силата присъства там, където работи мисълта.

Почетен Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Жалко майката беше млада от миналата година и хубаво разви сем. есента.Най вероятно ще разформировам това сем. и преди акацията ще го възстановя като взема по една рамка пчели и пило от другите.Ако го оставя да произведе майка от тези маточници шанса да се оплоди е нулев по това време.Има и други варианти, но са лишени от смисъл и не си заслужават разправията.

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Здравей,stanko1972,
    Как си го обясняваш ? На какво се дължи?
    Заинтригува ме ,а предполагам и други.
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

Почетен Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Трудно ми е да си го обясня.Майката е млада от юни миналата година и пилото беше плътно наредено, и хубаво.Миналата и предходната година в нашия край имаше повишена смъртност на пчелни семейства, а тази година чувам отзиви за загуба на майки рано пролетта след започване на осеменяването.Едва ли съм я повредил след прегледа в средата на март.Причините могат да са много.

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Преди две години имах същия случай.Не видях майката мъртва, но изчезна през март, след като февруари и началото на март работеше добре.До изчезването и не бях третирал срещу вароатоза.Няма външна причина и затова ми беше интересно тълкованието на подобни случаи.Благодаря ,колега,stanko1972.
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

Заслужил Автор
    Регистриран
    21.03.2011
    Станко и аз имам на 3 кошера същия случай по 2-3 рамки запечатено пило и свищеви маточници майката я няма и пчелите тревожни, при преглед не съм ги убил тъй като не съм преглеждал кошерите от 3 дена ги преглеждам.За портокола да отбележа, че и моите майки са миналогодишни даже едната е от август и работеше перфектно, както и другите които бяха от юни.Реших да оставя маточниците защото видях и из останалите кошери ,че има вече запечатано търтеево пило независимо, че няма да вадя мед от тези кошери.

от 20 дена се занимавам с мойте кошери. Нямам загубено семейство или майка през зимата и до сега.Пчелите се развиват нормално, а майките праскат пило като за световно.Започнах да разширявам гнездата от преди 10 дена с изградени пити.Вчера ги прегледах и бяха запълнили питите, поставих им по още една.След 4-5 дена ще видя какво е положението, Тогава ще третирам и за акар.Колкото до Станко и неговата пчелна майка, зимата изчетох бая литература покраи катастрофата (нямаше какво друго да правя).Та искам да кажа че е нормално подобно нещо, И най вероятно се дължи на някаква механична увреда на майката.Просто е спряла да снася за няколко дни а пчелите са били спокойни щото майката е била все още жива, за това не са предприели самосмяна.След няколко дена поради някаква причина майката е умряла и те са заложили свищеви маточници на вече последното но по старо пило.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Може ли нещо да е обезпокоило семейството, да го е разтревожило. При стресова ситуация, майката започва да тича по питите и пчелите се скупчват на кълбо около нея и я задушават. Странно е, но се случва.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Както пчелите, така и майките се разболяват понякога (който не ми вярва да отвори дебелите книги - има цяла редица от болести само при майките). А който си мисли, че е съвсем нормално да се губят снасящи майки без видима причина, значи не е заварил времето, когато подобни неща можеше да се срещнат само в литературата...Меланоза, Нозематоза, Паралич....

Гена, лично аз не съм виждал зряла и напълно здрава майка да бъде нападната от пчелите. Дори и да бъде обезпокоено семейството, зрелите майки не тръгват да бягат по питите току-така, това се случва при току-що пронеслите млади майки. Още повече че сега е момента, когато майките могат да бъдат дори пряко предавани без да съществува някаква опасност за тях
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Страница 28 от 677 ПърваПърва ... 1826272829303878128528 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •