Ех слънчоглед какво беше това ...... около моят пчелин земята се обработва от Октопода и 3 години сеят само царевица за биоетанол познайте колко мед добивам от нея next_mad;![]()
Ех слънчоглед какво беше това ...... около моят пчелин земята се обработва от Октопода и 3 години сеят само царевица за биоетанол познайте колко мед добивам от нея next_mad;![]()
Преди 10 дни една вечер при обичайното посещение на пчелина забелязах необичайно поведение и тревожност на пчелите на прелката като при липса на майка.При другите сем. пчелите се бяха прибрали.Реших на другия ден да го отворя но духаше силен вятър, пчелите се бяха успокоили и работеха нормално и отложих за друг ден.Времето беше променливо бях на работа и днес на обяд реших да го отворя.Резултатът беше много пчели, мед питките изядени, 3 рамки с много запечатано пило и 10-15 свищеви маточници.Оставих 4-5 по едри останалите унищожих.Тази вечер видях майката изхвърлена пред кошера.
Силата присъства там, където работи мисълта.
Жалко майката беше млада от миналата година и хубаво разви сем. есента.Най вероятно ще разформировам това сем. и преди акацията ще го възстановя като взема по една рамка пчели и пило от другите.Ако го оставя да произведе майка от тези маточници шанса да се оплоди е нулев по това време.Има и други варианти, но са лишени от смисъл и не си заслужават разправията.
Здравей,stanko1972,
Как си го обясняваш ? На какво се дължи?
Заинтригува ме ,а предполагам и други.
Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!
Трудно ми е да си го обясня.Майката е млада от юни миналата година и пилото беше плътно наредено, и хубаво.Миналата и предходната година в нашия край имаше повишена смъртност на пчелни семейства, а тази година чувам отзиви за загуба на майки рано пролетта след започване на осеменяването.Едва ли съм я повредил след прегледа в средата на март.Причините могат да са много.
Преди две години имах същия случай.Не видях майката мъртва, но изчезна през март, след като февруари и началото на март работеше добре.До изчезването и не бях третирал срещу вароатоза.Няма външна причина и затова ми беше интересно тълкованието на подобни случаи.Благодаря ,колега,stanko1972.
Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!
Станко и аз имам на 3 кошера същия случай по 2-3 рамки запечатено пило и свищеви маточници майката я няма и пчелите тревожни, при преглед не съм ги убил тъй като не съм преглеждал кошерите от 3 дена ги преглеждам.За портокола да отбележа, че и моите майки са миналогодишни даже едната е от август и работеше перфектно, както и другите които бяха от юни.Реших да оставя маточниците защото видях и из останалите кошери ,че има вече запечатано търтеево пило независимо, че няма да вадя мед от тези кошери.
от 20 дена се занимавам с мойте кошери. Нямам загубено семейство или майка през зимата и до сега.Пчелите се развиват нормално, а майките праскат пило като за световно.Започнах да разширявам гнездата от преди 10 дена с изградени пити.Вчера ги прегледах и бяха запълнили питите, поставих им по още една.След 4-5 дена ще видя какво е положението, Тогава ще третирам и за акар.Колкото до Станко и неговата пчелна майка, зимата изчетох бая литература покраи катастрофата (нямаше какво друго да правя).Та искам да кажа че е нормално подобно нещо, И най вероятно се дължи на някаква механична увреда на майката.Просто е спряла да снася за няколко дни а пчелите са били спокойни щото майката е била все още жива, за това не са предприели самосмяна.След няколко дена поради някаква причина майката е умряла и те са заложили свищеви маточници на вече последното но по старо пило.
Може ли нещо да е обезпокоило семейството, да го е разтревожило. При стресова ситуация, майката започва да тича по питите и пчелите се скупчват на кълбо около нея и я задушават. Странно е, но се случва.
Както пчелите, така и майките се разболяват понякога (който не ми вярва да отвори дебелите книги - има цяла редица от болести само при майките). А който си мисли, че е съвсем нормално да се губят снасящи майки без видима причина, значи не е заварил времето, когато подобни неща можеше да се срещнат само в литературата...Меланоза, Нозематоза, Паралич....
Гена, лично аз не съм виждал зряла и напълно здрава майка да бъде нападната от пчелите. Дори и да бъде обезпокоено семейството, зрелите майки не тръгват да бягат по питите току-така, това се случва при току-що пронеслите млади майки. Още повече че сега е момента, когато майките могат да бъдат дори пряко предавани без да съществува някаква опасност за тях
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))