В клипа човек акцентира че при тази рамка луфта е 9 мм.,иначе знам че при стандартната рамка е 12мм..
В клипа човек акцентира че при тази рамка луфта е 9 мм.,иначе знам че при стандартната рамка е 12мм..
Руснаците са дали това име не съм аз го дал това име.Искам само да видя вашето мнение по въпроса а не да влизам в полемика.
Интересно беше твоето мнение. Моето би трябвало да е ясно : няма затваряне на пространство -луфт 4-6мм. Дали е 9мм. горе или 10-12мм., никакъв ефект.
Ако се допират рамките (34мм) се намаля разстоянието между две съседни пити и пчелите ще се блъскат една друга. За това са изчислили -ширина 36-37мм. на летвата.
Добре, например вертикалните летви ги оставиме 36-37мм.без хофманов разширител и намалиме с една рамка плодника за да можем да вадиме рамките за да използваме по малко пчели за отглеждането на пило.Това като идея как я виждате.
Ако имаме летва 36-37мм., дали с Хофман или цяла, няма как да намалим разстоянието между питите. Разстоянието може да се променя само на рамки без уширители.
При мен са такива и логиката е че пчелите се разстилат на по-тънък пласт и така покриват повече междурамия. Работи на пролет, по-късно се поставят в нормална позиция.
пп. За лесно вадене на рамките е добавено 5мм. в размера на плодника. При ДБ-12 - 12 х 37 =444мм. По стандарт -450мм.
Като го гледам клипа предната и задна част на рамките образуват плътна стена, тяхното становище е че по този начин се подобрява температурата свързана с отглеждането на пило тоест намалява се броят на пчелите участващи в този процес.
Да не е това : https://www.youtube.com/watch?v=X3TzmNFU-wU
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))