Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 33 от 41 ПърваПърва ... 233132333435 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 321 до 330 от общо 401
    VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Е чи то при тия условия - прави, за тебе, да се пробваш - е много лесна работата. Зависи с какво разполагаш като машина и суровина и почваш лека-полека. Аз съм правил от талпи, от дъски, от сандъци, от стари черчевета /тегава работа/, парчета греди съм разбичвал на циркуляра дет режем дървата... И от друго сигур, ама сега това се сещам. Важно да е чам или липа още по-добре /това според мен/, иначе имам и от топола добре изсушена и май са само магазинни, така че нея засега не мога да я препоръчам публично. Рандемана ти си го смятай. Ако нямаш добри дърводелски умения спазвай много стриктно мерките за безопасност, щото когато работиш малки детайли на големи машини или па самоделки, бързо заминават пръсти.

П.п. Това последното не е от собствен опит, само наблюдения.
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Наблюдател
    Регистриран
    01.11.2013
    Цитат Първоначално публикувано от grand_pn Виж публикацията
    Искам да попитам тези които сами си правят рамките,какъв материал използват за направа на рамки-талпи 3см. дебелина или някакъв друг?
    И още един въпрос колко рамки приблизително излизат от 1куб. м. материал? Искам да си направя определен брой прави рамки без уширение,дб плодникови за собствена употреба,по скоро да се пробвам.
    Използвам само липа.Тя има равномерна структура,без чекори/чепове/.Поръчвам си 3 см. талпи.Тази,с която ще работя догодина,ще я купя през април или май.За 8-9месеца дървесината изсъхва идеално.Математиката явно не ти е любима дисциплина,но със сметките ще трябва да се справиш сам.

Автор
    Регистриран
    08.12.2011
    Машините, които трябват за направата ги имам, а колкото за уменията работил съм достатъчно на тях и все още са ми пълни ръкавиците. Исках приблизителна цифра за брой рамки от кубик,не защото не мога да ги сметна ,а защото много пъти теорията не се подтвърждава в практиката,особенно когато е нещо с което не се занимаваш професионално!
    Та с моята калпава математика при заложени 10% загуби от материала и при едно към кесим разход за ток стигнах до извода,че само ще си губя времето, а няма да спестя кой знае какви пари,при положение, че не ми трябва и кой знае каква бройка. Та в крайна сметка се отказах от идеята и ще си ги купя!
    Ако умът ми може да си го представи, а сърцето ми да го повярва, то аз мога да го постигна!!!
    -Мохамед Али

VIP Автор
    Регистриран
    06.01.2011
    Пчеларски район
    с. Воднянци, обл. Видин
    Да прав си много трудно се изчислява рандемана при рамките - предварително не знаеш колко летвички ще се сцепят при коването или колко чепа ще изпаднат.....

Потребител
    Регистриран
    19.07.2011
    В тубата се появиха руски клипове с иновативна рамка-при тази рамка вертикалните летви имат ширина 34мм.,нямат хофманов разширител, рамките по този начин застават плътно една до друга.Разстоянието между горните летви е 9мм.. Според руснаците при тези рамки, пчелите могат да подържат по-лесно температурата на пилото тъй като вертикалните летви са плътно една до друга и по тази начин се освобождават пчели свързани с отглеждането на пило.Според руснаците с тези рамки с отглеждането на пилото се занимават само 20 процента от досега ангажираните пчели и се освобождават 80 процента от пчелите занимаващи се отглеждането на пилото.Очаквам вашите мнения.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Така не се ли получава нещо като хралупа - естествения дом на пчелите? А как после разделят рамките за преглед или за вадене на меда?
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Потребител
    Регистриран
    19.07.2011
    Отстрани на рамките има свободно пространство, защото вертикалните летви имат размер 34 мм. .В тубата като напишете иновативна рамка излизат клиповете, според мен има някаква логика при направата на тези рамки защото зрително погледнато в плодника се получават двойни стени.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от 7131 Виж публикацията
    Отстрани на рамките има свободно пространство, защото вертикалните летви имат размер 34 мм. .В тубата като напишете иновативна рамка излизат клиповете, според мен има някаква логика при направата на тези рамки защото зрително погледнато в плодника се получават двойни стени.
    Нещо не ми се вързва. При ширина 34мм. и спазване разстояние между питите с междуосие на рамката 36-37мм. рамките няма да се допират. По мои сметки -луфт от 4-6мм.
    Къде е иновацията ? При Хофман , горе 120мм. от рамките са допрени и затварят пространството.

"... иновативна рамка-при тази рамка вертикалните летви имат ширина 34мм.,нямат хофманов разширител, рамките по този начин застават плътно една до друга..."???

Потребител
    Регистриран
    19.07.2011
    Горе между рамките луфта е 9 мм., защото вертикалните летви имат размер 34 мм..В тубата на руски напишете-Инновационная рамка.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от 7131 Виж публикацията
    Горе между рамките луфта е 9 мм., защото вертикалните летви имат размер 34 мм..В тубата на руски напишете-Инновационная рамка.
    Велики са, не си ли чувал, че Дадан и Ланстрот са руснаци. За сведение при стандартна рамка --тези 9мм.( иновационнъй) са 10--12мм.

Страница 33 от 41 ПърваПърва ... 233132333435 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •