За направата на по няколкостотин отводки всеки божи ден ще е необходимо огромно количество маточници, които трябва се произвеждат в мащаби, в които да има достатъчни ежедневни количества. Мисля да зареждам по 800 ларви на ден, което означава по поне 300-400 маточника на ден след 11 дена. Това обаче автоматично означава, че вероятно ще има и ежедневни излишъци от маточници - може би по 20-30 или дори по 50 бройки. Тези маточници могат да се продават на колеги, които са сравнително близко до Габрово и които са готови да дойдат, за да си ги вземат на ръка. Такива маточници ще могат да се продават от началото на Май та чак до края на Август. Цената ще е 5 лв. на маточник.
За заявки от порядъка на 20-30 до 40 маточника трябва да се обадите 2-3 дена предварително, за да мога и аз да си направя планове и сметки за разпределението на съответната партида. За заявки над 50 маточника трябва да се обадите 12 дена предварително, за да заредя по-голямо количество ларви от планираното.
Миналата година го проиграхме номера с транспортирането на маточници на големи разстояния (до 200 km). Има около 20 клиента, които купуваха маточници по няколко пъти В общия случай всичко премина без проблеми с малки изключения.
Най-големият проблем, който възникна, е че при една от доставките маточниците започнаха да се излюпват още по време на транспортирането. Но това беше по време на най-големите горещини, при които майките се развиват с няколко часа по-рано от нормалното. Освен това при тази доставка клиента си ги взе в късния след обяд, а трябваше рано сутринта в 9-10 часа.
По принцип така както ги правим, маточниците трябва да се излюпват през нощта на 11-тия срещу 12-тия ден. Топлото време накъсява този срок с няколко часа, така че всичко е наред от гледна точка на биологията на пчелната майка. Ако някой клиент смята да придава маточници в късния след обяд или вечерта, по-добре е да му дадем 10-дневни маточници. Това също е пробвано и няма никакви проблеми.
Другата наблюдавана статистика е, че 10-15% от маточниците или не се излюпват, или пчелите отказват да ги приемат. Тази статистика я наблюдавам както в собствения си нуклеусен парк, така и при маточниците, които ги продавам на клиенти. Явно самият факт на транспорт не повишава този процент, така че съм склонен да си мисля, че няколко часа транспорт на разстояния до 200-250 km е абсолютно безопасно както за 11-дневни, така и за 10-дневни маточници.
ПС:
Най-далечния маршрут, по който сме транспортирали хиляди маточници, е Смолян-Габрово. Ами излюпват се безпроблемно и стават превъзходни майки.

Цитат