Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 38 от 41 ПърваПърва ... 283637383940 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 371 до 380 от общо 408
    Наблюдател
    Регистриран
    11.03.2016
    Пчеларски район
    Враца
    Здравейте, г-н Матеев искам да ви питам, правили ли сте експеримент на една рамка да бъде отводката с придадена майка, тъй като аз съм пред такава дилема. Трябва да компенсирам загубите от зимата и да развия колкото се може повече семейства. Искам единствено да развия семействата да станат достатъчно силни до зимата без да им взимам меда, като още началото на месец Май ги разбия всички на по 1 рамка с пило и им придам майка.

Потребител
    Регистриран
    19.07.2011
    Според мен няма да стане,няма да имаш достатъчно пчели за да развиеш семейството.Във форума има достатъчно информация по тази тема.

Заслужил Автор
    Регистриран
    01.03.2013
    Пчеларски район
    Добрич
    Според мен ще стане! Като казваш една рамка предполагам рамка с пило. Правил съм такива отводки и до есента се развиват достатъчно.
    По правилно е според мен да изчакаш края на май, когато и нощните температури са по постоянни.
    След като имаш загуби ще имаш и изградени рамки които ще помогнат за по-бързото развитие. Когато няма паша задължително подхранваш с не големи количества, но редовно.

Наблюдател
    Регистриран
    11.03.2016
    Пчеларски район
    Враца
    И на мен това ме притеснява дали ще успее да се развие семейството, нямам нужния опит за да мога да преценя колко е необходимия минимум за да се развие.

Потребител
    Регистриран
    19.07.2011
    Ако си решил сега да го правиш, това нещо обричаш всичко на гибел.

Наблюдател
    Регистриран
    11.03.2016
    Пчеларски район
    Враца
    Мислех началото на Май да го правя, като имам изградени рамки те са и с мед, които мислех всъщност да добавя към всяка една отводка. А за да им е по топло мога да си изрежа фибран на размер като преградна дъска.

Може и да стане ако рамката е с запечатно пило и е стеснена. И след като е вземеш тази една рамка ("отводката") е отнеси на друго място на 4 км от пчелина ти. Защото няма да и остане никаква пчела в нея и само ще зеносаш рамката с пило.
    Si sapis, sis apis. (Ако си умен, бъди трудолюбив като пчела.) Луций Аней Сенека

Наблюдател
    Регистриран
    11.03.2016
    Пчеларски район
    Враца
    Извинявам се много, трябваше да опиша в началото всичко. Възнамерявам след 10 Април да започна с 1 та партида майки, който сам ще се пробвам да си произведа с Йентеров апарат и оплодни сандъчета (като ще следя за наличието на търтей така, че този период може да се измести в зависимост от тях).В началото на Май ще започна с първите отводки, които ако е по топло ще са на по една рутова рамка с пило и ще им добавя по една рамка с мед (от загиналите кошери) и естествено ще ги подхранвам. Ако е твърде малко пчелата може и да стръсквам по 1 рамка с пчели, ще пробвам няколко вряната. Но ми се искаше да не си правя много експерименти, а да ползвам чуждия опит.

Наблюдател
    Регистриран
    11.03.2016
    Пчеларски район
    Враца
    Добре а ако затворя отводката за няколко дена за да не се върне старата пчела, дали ще има някакъв резултат, тъй като за момента имам само 1 пчелин и тази възможност с местенето не мога да осъществя.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от lubo1313 Виж публикацията
    Добре а ако затворя отводката за няколко дена за да не се върне старата пчела, дали ще има някакъв резултат, тъй като за момента имам само 1 пчелин и тази възможност с местенето не мога да осъществя.
    Колега, по-лесно ще бъде, ако кажеш -от колко семейства, колко отводки искаш да направиш.

Страница 38 от 41 ПърваПърва ... 283637383940 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •