В Русе също вали сняг, има 4-5 пръста натрупало. Пътищата отново побеляха. Като гледам следващите 10 дни ще си е същата зима. Добре ще им сложих медец над главите и се надявам да издържат на зора.
Не съм още ги ровичкал.Не дойде ли март не пипам.Имам и аз жертви,но не са много.
Защо , всеки не си гледа региона ?
При мен едно , при колегите от Монтана друго .
Климат .
Според мен е от пръсканията.Пчелари с 20-30 годишен опит казват че такова чудо не са виждали никога.Пчелите ги няма а където не са избегали са на дъното УМРЕЛИ.Сега колеги биха казали ,защото съм слаб челар или не съм ги зазимил с много пчела.Това не е вярно тук в сайта може да се прочете със задна дата как имах пило на 9 рамка даже септември.Сега същия тоя кошер дето имаше 9 рамка с пило е празвн само мед.ПЧЕЛИ НЯМА
Ужасно!
На пчелин на приятел имаше 7 кошера умрели от 35, а в единия гледката беше потресаваща: Зазимен на 10 пити мед, на всяка пита има мед, а пчелите долу на дъното с лопата да ги ринеш. Направи ми впчеатление, че това е бил един от кошерите които е дал най много мед миналата година... Няма как да са се задушили при големият сняг, защото отолу на е мрежесто дъно и място има много ... Освен заболяване на мога да си обясня друга причина за такава масова смърт.
п.п. Имаше преди години едно предаване по Дискавъри, как в един регион на Китай, който е извсетен с крушите си не останали грам пчели заради пестицидите. Китайците висяха по клоните пролетно време да опрашват дърветата, защото поминака им зависи от тях... натам отиват нещата и тук, ако не се спрат с тези пестициди!
Второто отваряне за тая година направих в събота.Увеличение за 14 дена на пчелните семейства 1 рамка като се вземе под внимание ,че зимната пчела вече почти я няма.
Допълнителните рамки с мед не са ги пипнали.Наблюдава се приток на нектар и то в големи количества.Според мен това се дължи на факта,че има загинали семейства и ходят да крадат.Върбата почна да цъфти,но едвали тоя приток близо 1 плодникова рамка е от нея.В събота цъфнаха вече и първите кайсии до 2-3 дена и джанката ще цъфне.По мои изчислени ако цъфне акацията като миналата година аз няма да извадя нищо,семействата няма да са готови освен ако не им сложа магазините на 8 рамки.
В момента има 14 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 14 гост (и))