ИЗТОЧНИЦИ НА ЗАМЪРСЯВАНЕ И ЗАМЪРСИТЕЛИ НА ПЧЕЛНИТЕ ПРОДУКТИ
Илия Цонев
Защо са необходими добрите пчеларски практики (ДПчП)? Отговорът е прост и еднозначен - ДПчП са инструмент в ръцете на пчеларите, с помощта на който те могат:
-да отговорят на строгите изисквания на законодателството в ЕС и у нас и да произвеждат безопасни (незамърсени) пчелни продукти;
-да продават свободно и неограничено пчелните си продукти в цялата търговска мрежа и директно на крайни потребители.
Има пчелари, които казват „медът е най-чистата храна и няма от какво да я предпазваме”. Ще си позволим да не се съгласим с тези твърдения. Да медът наистина е бил най-чистата храна, но това е било преди десетилетия. Тогава не е имало интензивно земеделие, земеделските култури не са били торени с изкуствени торове, не са били пръскани с невъобразимо разнообразие от отрови срещу многобройните вредители. Тогава пчелните семейства не са били агресивно третирани с всевъзможни ветеринарномедицински продукти (ВМП) за борба с акарите, защото тогава те не са съществували по нашите земи.
Днес нещата са коренно различни. Благодарение на развитието на индустрията и транспорта, въздухът и водите са силно замърсени и по различни начини замърсителите попадат в меда. Благодарение на развитието на интензивното земеделие и на създаването на ГМО, земеделските култури са източник не само на нектар и прашец, но и на голямо разнообразие от вредни за здравето на пчелите и хората вещества. Благодарение на новопоявилите се заболявания по пчелите, те са системно третирани с различни ВМП, които не само лекуват пчелите, но и замърсяват пчелните продукти и увреждат здравето на хората. Благодарение на недостатъчното познаване на замърсителите и начините на замърсяване на пчелните продукти, голяма част от пчеларите неволно допускат замърсяване на произвежданите от тях продукти. Да не продължаваме списъка, защото ще стане много дълъг.
За да е по-ясен смисъла и значението на някои термини, ще цитираме някои от възприетите определения на термини от европейското и българското законодателства:
„Безопасност на храната” означава, че храната няма да причини увреждане на потребителя, когато тя е приготвена и/или консумирана в съответствие с предвидения начин на употреба.
“Замърсител” е всяко вещество, което не е добавено умишлено към храните, а присъства в тях като резултат от производството, включително от дейности осъществявани при растениевъдството, животновъдството и ветеринарната медицина, преработката, обработката, опаковането, пакетирането, транспорта и съхранението им, или като резултат от замърсяването на околната среда. Не са замърсители чужди тела, като части от насекоми, косми от животни и др.
Замърсителите на храните могат да бъдат:
- микробиологични – микроорганизми, паразити.
(б.а..За щастие на пчеларите, този вид замърсители не са от особено значение за пчелните продукти. Това в значителна степен опростява ДПчП и силно улеснява работата на пчеларите по прилагането им);
- химични – пестициди, лекарствени средства (антибиотици, акарициди, антимикотични и други препарати), тежки метали (олово, кадмий), радиоактивни елементи и др.;
- физични – метални парчета, пластмаса, почва, костилки, камъчета, парчета от стъкло, хартия, дървесина, лични вещи, люспи от боя или ръжда, смазка, грес и др.
“Опасност” означава наличие или условие за наличие на биологичен, химичен или физичен агент в храните, който има потенциална възможност да причини неблагоприятен за здравето ефект.
“Замърсяване” означава наличие или внасяне на опасност.
ИЗТОЧНИЦИ НА ЗАМЪРСЯВАНЕ И ЗАМЪРСИТЕЛИ НА ПЧЕЛНИТЕ ПРОДУКТИ
http://dox.bg/files/dw?a=fafd10732e
Фиг.1 Пчелен мед с част от възможните замърсители
Източниците на замърсяване на пчелните продукти са многобройни. Те могат да се разделят на две главни групи – от околната среда и от пчеларската практика.
Източниците от околната среда от своя страна може да се разделят също на две групи: от околната среда и от селското стопанство.
На фиг.1, в графична форма, са посочени част от източниците на замърсяване и малка част от замърсителите на пчелните продукти (посочени в курсив).
Противно на твърденията на някои пчелари, че пчелните продукти са най-чистата храна, от фиг.1 е видно, колко много са източниците на замърсяването им. Част от замърсителите по един или друг начин попадат в меда и в другите пчелни продукти.
По принцип, замърсителите на храните, в т.ч. и на пчелните продукти се обособяват в две основни групи:
-замърсители, произтичащи от условията на работа – място на пчелина, пчелни кошери, пчеларски помещения, пчеларски инвентар, условия на съхранение на пчелните продукти и др.;
-замърсители, произтичащи от действията на пчеларя – начини на действие при преглед, подхранване и лечение на пчелите, лична хигиена при всички дейности свързани с пчеларството, здравословно състояние на пчеларя и останалия персонал, квалификация и др.
Повече подробности за начините на замърсяване на пчелните продукти можете да си припомните от статии за добрите пчеларски практики, публикувани в „Пчеларски вестник” към края на 2006г.