Сега освен кошери няма какво да видиш.Края на март може да надникнеш вътре.
Сега освен кошери няма какво да видиш.Края на март може да надникнеш вътре.
Благодаря за отговора. Явно продължавам с теорията![]()
По това време на годината може да се види как се поставят питки за подхранване върху рамките.
Явно няма обаче кандидат - учители![]()
Най-доброто училище е да се кандидатира като калфа при някой пчелар и да му помага (работи) цял един сезон. Така ще има шанса да види всяка една пчеларска операция и да я пробва със собствените си ръце. Аз бих му предложил това, но Габрово е доста далече от София.
Иначе това е най-доброто запознаване със занаята. И ако издържи 4-5 месеца на работа от тъмно до тъмно в дъжд и пек, тогава вече може да преосмисли дали този занаят наистина му харесва и дали си струва да се влагат пари в него.
Благодаря за желанието да ми помогнете, г-н Матеев, но наистина сте доста далече. Аз все пак говоря за хоби - 2-3 кошера и не предполагах, че това означава толкова много работа от тъмно до тъмно, както се изразявате. Явно ще започна самостоятелно.
Ако няма кандидати да ти покажат това-онова, отжали сега пролетта 200-250лв и си купи от някъде 1 заселен кошер. Задължително с магазин и изградени магазинни пити. Купуваш си було и пушалка задължително. За повдигач може да ползваш и някой стар нож, вилица, лъжица, отверка. Като вземеш кошера, го поставяш на мястото където ще бъде. 3-4 дни не го барай, те ще се облитат на новото място (ако е хубаво времето). Ако действаш сам го отваряш след няколко дни. Сложи му 2 лентички Варостоп (за всеки случай). Не се знае кога и с какаво е третиран преди да го купиш. С отварянето е добре да му сложиш и някаква подхранка. Ако го вземеш по-рано, (през Март например) е добре да е твърда подхранка (питка). Ако го вземеш по-късно може да му направиш сироп и да му подадеш в хранилката. (Кажи в какъв район ще ги гледаш тия кошери, климата какъв е горе долу, какво расте и цъфти.) Като го отваряш заставаш отзад, повдигаш леко таблата и пушиш 5-6-7 пъти вътре в кошера. Оставяш си пушалката да ти е удобно да я вземеш ако потрябва. Отваряш леко таблата и я махаш. Най- добре е като свалиш капака, да го обърнеш с ламарината надолу и таблата я поставяш на капака малко на диагонал. Ако всички пити са вътре в кошера, вадиш 1 или 2 откъм страната където пчелите са най-малко. (Може да има преградна дъска). По-натам, в гнездото пчелите пълнят крайните 1-2 пити (и от двете страни) с мед. Те не те интересуват много, важното е да са тежки. Колкото по-тежки, толкова по-добре. На средните пити е пилото което гледат пчелите-следващото поколение пчели. Там е хубаво питите да са равни (да няма криви места или много увиснали). Също е хубаво да не са много тъмни, нито пък много светли. Търтеевото пило си личи, килииките са малко по-широки и пилото е малко по-издуто на капачетата. Не е желателно да има много търтеево пило по средните пити. Това се сещам да ти кажа за първото отваряне. Ако вземеш по-силен кошер може с отварянето да сложиш и основа да градят пита. Гледаш и прогнозата за времето да е топло. Основата в началото е добре да я сложиш между последната пита с пило и питата с мед. След 3-4 дни може да провериш дали я изграждат. Ако я изграждат, я преместваш навътре в гнездото между другите пити с пило. Кот вземеш кошера пък пиши тук, какво си взел, какво има в кошера и т.н.
А по-натам към лятото може да си вземеш и 1-2 отводки, и така ше си направиш 3-4 кошера. А пък може да си направиш и отводка от кошера дето си вземеш най-напред.
Чети тук по сайтовете, а и тубата има много клипове. Аз съм изгледал десетки хиляди клипове за 5-6 години, на мен никой, нищо не ми е показвал.
П.П. Сега се сетих, като отваряш кошера за преглед. Вадиш 1 или 2 крайни пити а другите ги прибутваш настрани, на мястото на извадените. Не трябва да се вадят всички пити извън кошера. После по обратния ред, връщаш всичко както си е било на мястото.
Да допълня колегата. По точка 2-не си прочел достатъчно. По т.3- пчеларския инвентар никога не стига! Горе долу като с риболова, все ни липсва точната стръв? Сиреч, вземи да има! По следващата точка, ще ти трябва сироп. Доста сироп! И третиране за вароатоза. СР-догодина. Относно тормоза. Или се справяш, или не. За мерака лек няма! Успех!
В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.
За да не се вкисне сиропчето ако храниш със захар 1:1 вода,ако имаш възможност наливай сиропчето към 18-19часа.
Lenovo_A1000_IMG_20170220_142050.jpg
За новобранците, медово-прашецова пита. Малко е по-тъмна отколкото е желателно. Това шаренкото под пчелите дето се вижда в килийките, жълто и червенко е прашеца а другото е запечатен мед.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))