Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 2 от 2 ПърваПърва 12
Резултати от 11 до 20 от общо 41

Преглед на хибрид режима

Заслужил Автор
    Регистриран
    03.09.2016
    Пчеларски район
    Стара Загора,Чирпан
    Цитат Първоначално публикувано от zebrock Виж публикацията
    Здравейте!Казвам се Кристиан,на 25 години съм от град Свищов.И аз като бат Весо съм кандидат пчелар и имам няколко въпроса към по-опитните.Прочетох 2 пъти календарния справочник на Радоев и доста теми прочетох из форума и понеже нямам кой да ме учи и при кого да практикувам, останаха доста въпроси.Вече разполагам с 3 кошера(ЛР 10 рамкови) с 2 корпуса и двойно дъно.Взел съм си първоначалния инвентар(центрофуга,було,р кавици,пушилка,рамкоповди ач и четки),вече съм заявил рамки и восъчни основи.Отводките мисля да ги закупя от член на БПРА от гр.Свищов.Пчелина ще се намира в овощна градинка от 100тина череши,заобградена от акациеви гори и поляни.Та въпросите ми са следните:
    1.Когато настаня новодошлите отводки как да процедирам с рамките с основи.Ще ми трябват ли готови изградени пити(и ако Да - колко ще ми трябват),или ще успеят да се развият и само със восъчните основи?
    2.Да приемем че пчелите са усвоили успешно първия корпус и идва време за поставянето на втория.Как да ги накарам да усвоят и втория корпус,при положение че нямам пити с мед да им сложа?
    3.Ще са достатъчни ли тези два корпуса за първата година или ще трябва да поръчам и трети?Мисля че района ми е сравнително силен откъм паша.
    4.Ще ми трябват ли строителни рамки за отводките или те се слагат при вече развити семейства?
    За сега това ме тормози най-много.
    Благодаря предварително!
    Предполагам че отводките ще ги вземеш края на май началото на юни на по 3-4 рамки,та понеже нямаш изградени рамки,още като ги вземеш разполагаш семейството в средата и допълваш с основи в двете страни като до есента подхранваш интензивно със сироп за предпочитане инвертиран (понеже не прокисва),става и със захарен 1:1 но слагаш по толкова че да го взимат за 2 дни иначе прокисва в жегите и става токсичен.Едвали ще стигнеш до втори корпус през тази година,но ако все пак изградят първия слагай втори с основи(понеже нямаш изградени рамки).Поздрави и Успех

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Здравейте!Казвам се Кристиан,на 25 години съм от град Свищов.И аз като бат Весо съм кандидат пчелар и имам няколко въпроса към по-опитните.Прочетох 2 пъти календарния справочник на Радоев и доста теми прочетох из форума и понеже нямам кой да ме учи и при кого да практикувам, останаха доста въпроси.Вече разполагам с 3 кошера(ЛР 10 рамкови) с 2 корпуса и двойно дъно.Взел съм си първоначалния инвентар(центрофуга,було,р кавици,пушилка,рамкоповди ач и четки),вече съм заявил рамки и восъчни основи.Отводките мисля да ги закупя от член на БПРА от гр.Свищов.Пчелина ще се намира в овощна градинка от 100тина череши,заобградена от акациеви гори и поляни.Та въпросите ми са следните:
    1.Когато настаня новодошлите отводки как да процедирам с рамките с основи.Ще ми трябват ли готови изградени пити(и ако Да - колко ще ми трябват),или ще успеят да се развият и само със восъчните основи?
    2.Да приемем че пчелите са усвоили успешно първия корпус и идва време за поставянето на втория.Как да ги накарам да усвоят и втория корпус,при положение че нямам пити с мед да им сложа?
    3.Ще са достатъчни ли тези два корпуса за първата година или ще трябва да поръчам и трети?Мисля че района ми е сравнително силен откъм паша.
    4.Ще ми трябват ли строителни рамки за отводките или те се слагат при вече развити семейства?
    За сега това ме тормози най-много.
    Благодаря предварително!
    Няма да се плашиш. Аз отворих кошер за първи път април 2016, като ходих да си взема отводките и да ги прехвърля в моите кошери. Нито пити, нито рамки, нито основи имах, даже без ръкавици бях, с було назаем. Естествено, ме нажилиха. До есента от 20 станаха 80 отводки на по един ЛР корпус, в момента са живи още и ги храних вчера. Каквото съм научил досега, е най-вече от този форум и от две - три книги.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Хвърлил си една хилядарка вече, няма връщане. Би било хубаво да намериш някоя изградена пита. И отводките градят, ама развития кошер още повече. На развит кошер съм слагал цял магазин само с основи и ги изгражда. А пък има някои кошери по-силни в градежа, други градят по-слабо. И друго, ще стартираш с 3 кошера. Ако до зазимяването успееш да изградиш повече от 30 пити, може 1 (или пък 2) да ги оставиш да зимуват на 2 корпуса.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    zebrock, вече си инвестирал предостатъчно, оттук нататък докато дойдат пчелите, може да купуваш само захар. Никакъв инверт! Като му дойде времето и ако сме живи и здрави, обади ми се на ЛС. Да видим пчелата как е и ще ти дам някоя изградена пита. Ама да не ти мине мерака дотогава?
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от bat'Veso Виж публикацията
    Здравейте всички,
    Имам желние да се занимавам с пчеларство като хоби. Прочетох доста съвети тук във форума, който ми се вижда доста спретнат и сериозен. Въпросът ми към всички е: Има ли някой пчелар около София /наример до 30-40 км./, който да ми покаже на живо пчелин. Уточнявам - мед съм виждал само в буркан, алерия от ужилване май нямам, максимум една пчела ме е жилила наведнъж, нямм намерние да правя бизнес с това. Предваително благодаря!

Здравей бат Весо.
    Щом не искаш бизнес взимаш 3-5 пчелни семейства или отводки. Има + и - . С отводките се работи лесно ама трябва района да ти е добър да ги подготвиш евентуално за по късна паша и да извадиш мед ама ще трябва инвентар изградени пити захарен сироп малко късмет и ако е рекъл оня от горе. Със семействата стой иначе въпроса можеш от тях да направиш отводки и да извадиш мед (добър стимул) ама се работи по трудно имат навик да жилат а като нямаш опит мачкаш пчели ровиш в кошера при вятър или пръскат рапицата (ако има около теб) баш в медосбора за някакви хоботници и тях тая работа не ги кефи.Трябва сам да си прецениш вземи поне три можеш да правиш разни рокади. Иначе е хубаво някой да ти по каже това е търтей това майка онова еди какво си.

П.П. Пробвай докато не опиташ няма да разбереш ама първо разбери дали си алергичен (най важното-няма шега) и после действаш.

Наблюдател
    Регистриран
    07.11.2016
    Благодаря за полезните отговори!Като за начало ще взема 30-тина кила инвертиран сироп.Няма да рискувам да си правя захарен да не взема да го вкисна.За разширяването на кошерите със втори корпус ще трябва пак да прочета.

Страница 2 от 2 ПърваПърва 12

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •