Коста, искрено се надявам, че провокацията ти към vanHanegem е добронамерена и се надявам, всичко да е в рамките на добрия тон.
Относно предния ми пост. Съгласен съм с теб, че влагата не е проблем, дори рано напролет, аз използвам като покривало на плодника найлон. Точно с цел да задържа конденза в гнездото, за да не се налага на пчелите да търся вода на вън. По-бавното усвояване на питките е едно от големите им предимства ( както и ти сподели ), и то е, че пчелите взимат само колкото им е нужно и не свалят излишъка в питите, с което биха намалили работния обем на майката вътре в кълбото. За разлика от питките, сиропа винаги се сваля в килийките. Също така и при създаването на отводки, подхранването с питка, носи много по-малко риск от кражби и нападение отколкото сиропа, особено ако е меден. Освен това бавното усвояване на храната, имитира постоянен приток, които е гаранция за постоянно развитие на семейството. Ако се даде по-голямо количество сироп ( особено от далече живеещи пчелари, като мен и теб ), пчелите приемат това, като силна паша и за тях в приоритет се превръща пренасянето на този сироп в питите - пчелното гнездо (дом), а не толкова развитието на семейството. За това и препоръките са да се храни стимулиращо с малки дози по -често. Но това аз и ти няма как да го правим.