Здравейте, колеги,
Да дам малко информация относно положението в пчелина, към 15.01.2016. След слънцето на 13-14.01.2017г. снегът е следнал и от 60 см е станал на около 30см. От 37 зазимени семейства има само едно фира. Очакван от мен резултат, защото семейството беше слаба, късна отводка, която трябваше да обединя, но както знаем вселената и човешката глупост са безкрайни.
Семействата зимуват на студено и неспокойна обстановка, за съжаление, но за сега с достатъчно запаси. Явно подгонени от снега някои животинчета са поогладнели и търсят начин за препитание в кошерите. Единия кошер е със сериозни следи от кълвач. Семейството е живо, но предполагам притеснявано доста от пернатия ми приятел. Случвало се е и предна година. Не знам защо винаги точно на този кошер. По другите няма дори и опити.
В няколко кошера има опити да влезе белка (махнати или разтворени мишепредпазители, надявам се да не са нахлули мишки). В единия кошер белката е пробила през дъното, като е разкъсала мрежата на дъното, но има опити и следи около всички кошери. Благодарение на колегата rumenggr имаме и снимков материал в ето тази тема: http://pchelari.com/forum/showthread.php?t=1578&page=3
Запушихме пробойните и за сега оставям пчелите да почиват.