Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 314 от 677 ПърваПърва ... 214264304312313314315316324364414 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 3,131 до 3,140 от общо 6768
    Забранен
    Регистриран
    14.04.2013
    Пчеларски район
    Троян
    Цитат Първоначално публикувано от Илиев Виж публикацията
    Аз моите ги зазимявам с плътен памучен плат отгоре, над него магазин или 7см. рамка, и в тях смачкани вестници, за да обират конденза от кълбото, и капака.....според мен пчелите не трябва да зимуват с найлон отгоре им, защото найлонът прави/задържа конденз/влага, което е вредно за пчелите през зимата, през зимата гнездото трябва да е максимално сухо, за да няма септимеции и др. болести....найлона може да се сложи към началото/средата на февруари, когато вече почва да се гледа пило, и пчелите имат нужда от вода за пилото, когато е студено и не могат да я пренесат отвън.
    Колега! Без пило има ли влага, щото аз по капака на хранилката се ориентирам кой е за хранене?

Почетен Автор
    Регистриран
    27.05.2014
    Пчеларски район
    русе
    Нека повече колеги с по-голям стаж в пчеларството да се изкажат по този въпрос, аз съм със скромен 3 сезонен стаж, така че не мога със 100% сигурност да потвърдя дали има взаимно и еднозначно съответствие м-у пилото и влагата....аз просто гледам да минимизирам факторите, които спомагат за образуване на влага през зимата...кълбото диша все пак, отварял съм капаци през зимата на някои кошери - и на някои от тях вестниците бяха доста влажни - и съм ги сменял със нови/сухи, но дали е имало пило в плодника - не съм проверявал.

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от miroslav70 Виж публикацията
    Първа жертва за сезона.От глад,под питката.То беше ясно че няма да ги бъде,ама пуста глава...Кълбето беше на едно междурамие,колкото длан.Започнали са питката,но са изгинали.За напред в подобни случаи обединявам и не се разправям.
    А разправиятя си беше бая.Първо дойде уж на пет рамки,ама двете бяха просто рамки с лист в.о.Викам си-нищо ще храня здраво,ще се оправи,след две седмици заложи самосмяна-неуспешна,старата майка там,после втора самосмяна и майки никакви,придадох му купешка-преби я,после втората я прие но съм записал дата 20 09.После го нападнаха-спасих го...Та след всичко това някак си не ми се искаше да го придам на есен.Реших борбата да продължи зимата,е видях к'во стана!????
    Аз виждам още една причина за гибелта на това семейство. Това,че е било слабо, е основната. Есента, след като е било нападнато и ограбено, вероятно е останало с недостатъчно мед в питите за нормално зимуване. Тогава е трябвало да го подхраниш с инвертиран сироп. Той не амортизира пчелите. Те щяха да си го складират в килийките на питите, където ще зимуват. Подхранване с питки през зимата при тези студове не е удачно решение. За разлика от меда и сиропа, макар и в малко количество, те съдържат кристали захар, която пчелите консумират, което ги амортизира. При толкова ниски температури, ензимите, с които те разгражда захарта, стават неактивни. Не знам какви са били питките, но е възможно при тези студове, те да са станали толкова твърди, че пчелите да не са могли да се хранят от тях.

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Моя опит, е че вестника е по-добрия вариант за завиване на плодника от найлона. Особено ако не покрива всички пити. Ако остава по “един пръст“ непокрито от всички страни е най-добре. Просто 2 листа вестник върху рамките.

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от miroslav70 Виж публикацията
    Днес понадникнах в двайсетина семейства,половихата бяха с як конденз,забелих единия ъгъл на найлона,но предполагам че ще има мухлясали пити.Въпроса ми е какво да ги правя на пролет?Имам с бризент и памучен плат-набързо погледнах-няма вода.
    Отвий найлона още. Поне 2 пити. Един ъгъл няма да помогне.

Заслужил Автор
    Регистриран
    23.11.2014
    Пчеларски район
    krivodol
    Благодаря.Още днес ще го направя.

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Скрежа предполагам е от противоположната страна на кълбото. Поне при мен е така. Аз отвих там където е скрежа на около 2 рамки. За сега в студа това им направих, други процедури по-натам. Сега остават така.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Сега експеримента със запсните майки е интересен. Август вместо да убия старите майки като ги подмених аз ги оставих с по една рамка пчели за запасни. До зимата останаха 8 като не съм се занимавал с тях. От тези 8те септември 4 направиха самосмяна и 4 останаха със пенсионерките (2013г.) Днес резултата: и 4те стари майки умрели като кълбото е само в едно междурамие. А 4те майки които направиха самосмяна живи, като тяхното кълбо също на 1 междурамие. Моето мнение е че младите майки са с млади пчели понеже са работили до по късно а старите майки са спрели рано и това са били амортизирани пчели и не са могли да смогнат да топлят. Извода е че няма значение колко е силно семейството, важно е пчелата да е млада. 1 междурамие пчели без проблеми се оправя с -20 градуса без каквото и да е изолация.
    Иначе бях решил днес да сложа питки, но се отказах защото пчелите са разпуснали още сутринта при около 0 градуса а какво остава за през деня, но поне ми напълниха душата като видях колко пчела има. Отворих 2 кошера и имаше около 8 междурамия и 8кг. мед по моя преценка. Вече са на средата на рамките което значи са похапвали
    За сега всичко е перфектно.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.05.2014
    Пчеларски район
    русе
    Колеги, а ако зазимим в един 12ДБл кошер 8-9-10 млади майки на по едно междурамие с пчели, отделени по между си ХР - дали не биха оцелели по-добре зимата?

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от Илиев Виж публикацията
    Колеги, а ако зазимим в един 12ДБл кошер 8-9-10 млади майки на по едно междурамие с пчели, отделени по между си ХР - дали не биха оцелели по-добре зимата?
    Матеев прави експеримент дано сподели. Търсих темата, но нъц.

Страница 314 от 677 ПърваПърва ... 214264304312313314315316324364414 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •