Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 3 123 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 6775

Преглед на хибрид режима

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.11.2011
    Пчеларски район
    Русе
    Цитат Първоначално публикувано от Валентин. Виж публикацията
    Повдигнах таблите на 3 бройки дето бяха с найлон над плодниците. Кондензирало и замръзнало, на лед. Знаех си, че ще имам проблеми с тия найлони. Добре, че са само 3 бройки.
    Разбира се че ще имаш силен конденз. Отдолу топло, от горе студено-физика. Необходимо е над найлона да има изолатор някакъв. Моите всичките са с найлони, но върху найлона имат по една възглавничка и нямам дертове. Много ми е удобно и при поставяне на питки, режа на калъпи фондата без да ме интересува дебели ли са и ще влязат ли под таванката. Друг голям плюс е че само надигам лекинко и виждам какво е положението, няма тропане и скърцане.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от n.kostadinov Виж публикацията
    Разбира се че ще имаш силен конденз. Отдолу топло, от горе студено-физика. Необходимо е над найлона да има изолатор някакъв. Моите всичките са с найлони, но върху найлона имат по една възглавничка и нямам дертове. Много ми е удобно и при поставяне на питки, режа на калъпи фондата без да ме интересува дебели ли са и ще влязат ли под таванката. Друг голям плюс е че само надигам лекинко и виждам какво е положението, няма тропане и скърцане.
    Изглежда че моите пчели не са учили физика
    Аз направих същото, найлон върху него изолация и отворено дъно и после мухал мухал и мухал.
    И аз слагам пити но върху тях памучен плат вместо найлон.
    Някой хора не могат да разберат че на всеки пчелин е различно от влажност до паша.
    Както казват едни от водещите пчелари " Независимо колко стаж имаш като преместиш пчелина на 5км. ставаш новобранец".
    Това че при някой става по един начин не значи че и при друг ще е така, за това всеки сам си изучава пчелина и се нагажда към района си.
    При мен зимуват с 3 отворени входа без изолация инаква и махната пита от северната старана.

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Моя опит, е че вестника е по-добрия вариант за завиване на плодника от найлона. Особено ако не покрива всички пити. Ако остава по “един пръст“ непокрито от всички страни е най-добре. Просто 2 листа вестник върху рамките.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.05.2014
    Пчеларски район
    русе
    Аз моите ги зазимявам с плътен памучен плат отгоре, над него магазин или 7см. рамка, и в тях смачкани вестници, за да обират конденза от кълбото, и капака.....според мен пчелите не трябва да зимуват с найлон отгоре им, защото найлонът прави/задържа конденз/влага, което е вредно за пчелите през зимата, през зимата гнездото трябва да е максимално сухо, за да няма септимеции и др. болести....найлона може да се сложи към началото/средата на февруари, когато вече почва да се гледа пило, и пчелите имат нужда от вода за пилото, когато е студено и не могат да я пренесат отвън.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Пилото и конденза се появяват заедно.Вентилация,стеснява са друга работа.....

Забранен
    Регистриран
    14.04.2013
    Пчеларски район
    Троян
    Цитат Първоначално публикувано от Илиев Виж публикацията
    Аз моите ги зазимявам с плътен памучен плат отгоре, над него магазин или 7см. рамка, и в тях смачкани вестници, за да обират конденза от кълбото, и капака.....според мен пчелите не трябва да зимуват с найлон отгоре им, защото найлонът прави/задържа конденз/влага, което е вредно за пчелите през зимата, през зимата гнездото трябва да е максимално сухо, за да няма септимеции и др. болести....найлона може да се сложи към началото/средата на февруари, когато вече почва да се гледа пило, и пчелите имат нужда от вода за пилото, когато е студено и не могат да я пренесат отвън.
    Колега! Без пило има ли влага, щото аз по капака на хранилката се ориентирам кой е за хранене?

Почетен Автор
    Регистриран
    30.11.2014
    Пчеларски район
    Ямбол
    Цитат Първоначално публикувано от redbull Виж публикацията
    Колега! Без пило има ли влага, щото аз по капака на хранилката се ориентирам кой е за хранене?
    Има,няма пило–влага ще има.Всеки жив организъм използващ кислород за дишане,отделя въглероден окис и вода/влага/.Ако няма добра вентилация,тази влага кондензира по покривната материя или по стените на кошера/студените части на кошера,незаети от кълбото–пити,преградна дъска,стени/.Ако има пило влагата става двойно и тройно повече–по дъното има ''ручейче'',а мухъла е гарантиран.От тридесетина години нямам проблеми с нея.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.05.2014
    Пчеларски район
    русе
    Колеги, а ако зазимим в един 12ДБл кошер 8-9-10 млади майки на по едно междурамие с пчели, отделени по между си ХР - дали не биха оцелели по-добре зимата?

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от Илиев Виж публикацията
    Колеги, а ако зазимим в един 12ДБл кошер 8-9-10 млади майки на по едно междурамие с пчели, отделени по между си ХР - дали не биха оцелели по-добре зимата?
    Матеев прави експеримент дано сподели. Търсих темата, но нъц.

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Матеев прави експеримент дано сподели. Търсих темата, но нъц.
    Щом ти не можеш да я откриеш, тогава ние хич да не се мъчим.

Страница 1 от 3 123 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 12 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 12 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •