Здравейте,
Както, е казал един любим герой: "Колкото повече, толкова повече"! Според мен, е по-добре да има отколкото да не стигне!
Недай боже! Всеки според знанията, и разбиранията си.
Поздрави, Г. Георгиев
Здравейте,
Както, е казал един любим герой: "Колкото повече, толкова повече"! Според мен, е по-добре да има отколкото да не стигне!
Недай боже! Всеки според знанията, и разбиранията си.
Поздрави, Г. Георгиев
sandolino!!! Добре дошъл във форума!Като начало може на напишеш нещо , като какво става във твоят регион-Но всеки решава сам за какво да пише и за какво да пита.С каквото можем помагаме.
Време за естествен подбор при пчелите. Някой от запасните ми майки вероятно вече са замръзнали че есента бяха с по една шепа пчели. Още 2 - 3 дни ще се натиска в къщи на свинско и винско и после пак ще се работи.
Повдигнах таблите на 3 бройки дето бяха с найлон над плодниците. Кондензирало и замръзнало, на лед. Знаех си, че ще имам проблеми с тия найлони.Добре, че са само 3 бройки.
![]()
Аз слагах найлон преди 2 години и течеше вода от прелката на кошера като чешма. Никога повече няма са сложа.
Добре че махнах по гоямата част от калпаците вчера. Днес при това топло време щяха да се свлечат и запушат входовете а нямам възможност да ида.
Разбира се че ще имаш силен конденз. Отдолу топло, от горе студено-физика. Необходимо е над найлона да има изолатор някакъв. Моите всичките са с найлони, но върху найлона имат по една възглавничка и нямам дертове. Много ми е удобно и при поставяне на питки, режа на калъпи фондата без да ме интересува дебели ли са и ще влязат ли под таванката. Друг голям плюс е че само надигам лекинко и виждам какво е положението, няма тропане и скърцане.
Изглежда че моите пчели не са учили физика
Аз направих същото, найлон върху него изолация и отворено дъно и после мухал мухал и мухал.
И аз слагам пити но върху тях памучен плат вместо найлон.
Някой хора не могат да разберат че на всеки пчелин е различно от влажност до паша.
Както казват едни от водещите пчелари " Независимо колко стаж имаш като преместиш пчелина на 5км. ставаш новобранец".
Това че при някой става по един начин не значи че и при друг ще е така, за това всеки сам си изучава пчелина и се нагажда към района си.
При мен зимуват с 3 отворени входа без изолация инаква и махната пита от северната старана.
Моя опит, е че вестника е по-добрия вариант за завиване на плодника от найлона. Особено ако не покрива всички пити. Ако остава по “един пръст“ непокрито от всички страни е най-добре. Просто 2 листа вестник върху рамките.![]()
Аз моите ги зазимявам с плътен памучен плат отгоре, над него магазин или 7см. рамка, и в тях смачкани вестници, за да обират конденза от кълбото, и капака.....според мен пчелите не трябва да зимуват с найлон отгоре им, защото найлонът прави/задържа конденз/влага, което е вредно за пчелите през зимата, през зимата гнездото трябва да е максимално сухо, за да няма септимеции и др. болести....найлона може да се сложи към началото/средата на февруари, когато вече почва да се гледа пило, и пчелите имат нужда от вода за пилото, когато е студено и не могат да я пренесат отвън.
В момента има 8 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 8 гост (и))