Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 12

Тема: Инкубатор

Преглед на хибрид режима

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.11.2011
    Пчеларски район
    Русе
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Освен спорния въпрос качествени ли са майките от инкубатор или не, има още един сериозен проблем - ПРИЕМАНЕТО НА НЕПЛОДНАТА МАЙКА. Нуклеусите трудно приемат неплодна майка - това според личния ми опит. Процента на загубите (неприетите майки) е над 50%. Това е статистиката за големи нуклеуси с 3 ЛР рамки.
    Точно заради всички предимства, които има инкубатора бях решил да се ориентирам към работа с него.Вече се сблъсках със всички минуси на придаването на зрели маточници, които си описал. За себе си обаче реших за инкубатор да използвам някое семейство. Маточниците ще поставям в клетка където мрежата ще е заменена с парче ханеманова решетка. Изненадвам се че при теб е толкова малък процента на приемане на неплодни майки. Доста майкопроизводители го правят, моя опит точно в ова е твърде скромен и тепърва предстои да видим как ще се справя. До сега когато съм придавал току що излюпени майки винаги е било на три рамкови лр нуклеуси сформиране преди 24-48ч, а майките излюпени преди 2-3 часа и до сега не съм имал не успех, но говоря за много малък опит от порядъка на 10-тина майки. Пускал съм ги директно върху питите и пчелите въобще не им обръщат никакво внимание, все едно ги няма! Би ли споделил как точно го правите по твоите пчелини?
    Ето в такива клетки мисля да ги поставям за излюпване, замрежени с парче хр за да не се прекъсва контакта с пчелите.

Забранен
    Регистриран
    12.09.2014
    Бях гледал немски клип, където поставяха зрели маточници в стандартна клеткаЩракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	UT8ax.BXFpaXXagOFbXh.jpg_50x50.jpg
Прегледи:      319
Размер:	1.3 KB
ID:	8105, но вътре слагаха и по 3-4 пчелички и тогава затваряха клетката.
    Ако г-н Матеев може да обясни логиката на това?

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от tihmr Виж публикацията
    Бях гледал немски клип, където поставяха зрели маточници в стандартна клеткаЩракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	UT8ax.BXFpaXXagOFbXh.jpg_50x50.jpg
Прегледи:      319
Размер:	1.3 KB
ID:	8105, но вътре слагаха и по 3-4 пчелички и тогава затваряха клетката.
    Руснаците / по клиповете/, освен няколко пчели слагат и твърда храна.

към 15 - та минута:

https://www.youtube.com/watch?v=rC21WpT8H0w

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.11.2011
    Пчеларски район
    Русе
    Веднага след излизането си от маточника майката отива и се насмуква с мед от някоя килийка. Скоро след това обаче започва да се захранва с млечице от пчелите въпреки че феромоните си започва да отделя след 3-тото денонощие от излюпването си. Това все още не е ясно как става хем пчелите не я разпознават като майка, хем я хранят с млечице. По принцип учените хора твърдят, че след излюпване майките изкарват до 17ч без храна, но винаги в природата важи правилото- колкото по добре хранен, толкова по-качествен и здрав индивид! А ние искаме добри майки. Поради тези факти се ориентирах да ги оставям да се излюпват в семейство инкубатор, пчели и храна бол!

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •