Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 1002

Преглед на хибрид режима

  1. #1
    VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Мнения
    2,740
    Прочетох няколко мнения, в които се споменава метанола. Понеже си правя доста сложен казан, взех, че попрочетох теорията и практиката на дестилацията, колкото можах. Да ви кажа - метанола и етанола се дестилират /при класическите дестилационни уредби/ заедно от началото до края, така че не е възможно разделянето им на този етап, дори и чрез преварка. Написал съм го и по-горе някъде. Първака трябва да се изхвърля, правилно, но не е заради метанола. Има си норма за съдържание на метанол в ракията и той обикновено е в тези граници, независимо от уменията на казанджията и вида на казана. Ако случайно е в повече, значи джибрата е била твърде нередовна по някаква причина е не е следвало да се вари ракия от нея.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

  2. #2
    Автор
    Регистриран
    27.08.2016
    Мнения
    127
    Пчеларски район
    Русе
    Цитат Първоначално публикувано от agro Виж публикацията
    Прочетох няколко мнения, в които се споменава метанола. Понеже си правя доста сложен казан, взех, че попрочетох теорията и практиката на дестилацията, колкото можах. Да ви кажа - метанола и етанола се дестилират /при класическите дестилационни уредби/ заедно от началото до края, така че не е възможно разделянето им на този етап, дори и чрез преварка. Написал съм го и по-горе някъде. Първака трябва да се изхвърля, правилно, но не е заради метанола. Има си норма за съдържание на метанол в ракията и той обикновено е в тези граници, независимо от уменията на казанджията и вида на казана. Ако случайно е в повече, значи джибрата е била твърде нередовна по някаква причина е не е следвало да се вари ракия от нея.
    Не е баш така.
    Има разликата между температурата на кипене на метиловият/64,7 градуса/ и етиловият/температура на кипене 78,4градуса/. И първи се изпарява метиловият. Та за това се и изхвърлят първите една две чаши, защото той основно е там! Това нашите прадеди са го установили с опити,в ония стари времена. За това се прави и преварката, която просто дообира останалия метилов спирт, които пак потича първи! И ако след употребата на ракия в нормални количества не те боли глава, то метиловият алкохол е в пренебрежимо малка концентрация. Ако те боли, то по-добре превари ракията или просто не я пий. Не става и за разтривка, защото метиловият алкохол прониква и през кожата и пак уврежда човешкият организъм!

  3. #3
    Заслужил Автор
    Регистриран
    05.05.2016
    Мнения
    313
    Не знам какво изхвърляте,но да ви светна за едно елементарно устройство.Метила е по тежък от етила и пада на дъното.


    BiNx7NU-.jpg

  4. #4
    Автор
    Регистриран
    13.12.2014
    Мнения
    175
    Може ли по-подробно, как действа това "устройство"? Прилича на част от пневмогрупа.
    Иначе когато варя, за успокоение отделям определен процент от първотока при преварката.

  5. #5
    Заслужил Автор
    Регистриран
    05.05.2016
    Мнения
    313
    Купуваш си филтър за вода и го слагаш на обратно на средата на лулата.Поставяш и медна тръбичка.На снимката се вижда.

  6. #6
    VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Мнения
    2,740
    Утаеното се наричат фузелови масла. Нямат нищо общо с метанола. Колкото до температурите на кипене и изпарение на метанола и етанола, те са валидни за чистите вещества. Във воден разтвор /ракия/ тези температури не играят. Ако важаха, щяхте да нагрявате казана само до температурата на изпарение на етанола и да го получавате в чист вид, даже и без водата, чиято температура на кипене е 100 градуса. Нещата са по-сложни и затова нагряваме казана в края на процеса до почти 100 градуса и получаваме смес от вещества, наречена ракия, разделянето на която на отделни компоненти е сложна задача. За сведение, метанола може да бъде отделен, когато концентрацията на етанол стигне към 95 %. За целта във фабриките за спирт използват нарочни дестилационни колони, наречени деметанолизационни. Ама това е друга работа, няма общо с целта на домашното спиртоварене. Така че смело си пийте ракията, направена от класически суровини, в нея има достатъчно други, много по-токсични от метанола компоненти, които се мъчим да отделим с първака и патоките. Като боли главата после, е основно от дозата и от калпав казанджия.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

  7. #7
    Потребител
    Регистриран
    18.03.2013
    Мнения
    90
    Пчеларски район
    общ. Козлодуй , обл. Враца
    За махмурлука и главоболието са отговорни точно фузеловите масла , затова е добре да има уловител , но дори да няма , то наклона на лулата трябва да е към казана , голяма част от тях си се връщат обратно. Колкото за първака , при грозде 1% при костилкови 2 % от количеството на материала.
    Една чашка ракия на ден е полезна , но и е малко

  8. #8
    Почетен Автор
    Регистриран
    27.05.2014
    Мнения
    990
    Пчеларски район
    русе
    Абсолютно е забранено и подсъдно даже! Това е акцизна стока и трябва да се внасят акцизи в държавния бюджет за всеки произведен алкохолен градус, а селските казани са изключение, де внасят, де не внасят по някой лев акциз..но не могат ги забранят иначе ще стане война, не гражданска разбира се!...тия неща ги знаем, да има джумбиш дет се вика!

  9. #9
    Заслужил Автор
    Регистриран
    09.12.2014
    Мнения
    292
    Пчеларски район
    Хасково
    Цитат Първоначално публикувано от Илиев Виж публикацията
    Абсолютно е забранено и подсъдно даже! Това е акцизна стока и трябва да се внасят акцизи в държавния бюджет за всеки произведен алкохолен градус, а селските казани са изключение, де внасят, де не внасят по някой лев акциз..но не могат ги забранят иначе ще стане война, не гражданска разбира се!...тия неща ги знаем, да има джумбиш дет се вика!
    Илиев, мисля че грешиш.

  10. #10
    VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Мнения
    2,740
    У бай Иван дошли акцизните и намират под сайванта казан за ракия:
    - А така, бай Иване, ще те съдим за незаконно варене на ракия.
    Гледа ги бай Иван, чеше се по главата:
    - Вие по-добре ме съдете за изнасилване, по-голяма присъда ще постигнете.
    - Защо пък за изнасилване, бе, бай Иване, откъде накъде?
    - Ами защото аз и за изнасилване имам инструмент, ама вие за казана се хващате.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

 

 
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 16 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 16 гост (и))

Разрешения за писане

  • Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •