А трябва ли да се превари, или става с едно варене.?
А трябва ли да се превари, или става с едно варене.?
Здравейте,
Това с първата чаша, не е точно така! Поне като си купувах казана, ме "инструктираха"! Казан 120л. при грозде се вадят /първак/ не си спомням точно нещо около 420-460мл. Изхвърлям 500мл. Събирам го за пушалката. При плодовите, двойно!
Това ми казаха и така се стремя да го спазвам. Засега съм доволен.
Поздрави, наздраве! Г. Георгиев
Количеството изхвърлено първоначално се определя от какво вариш. Когато има костилки в джибрите, то се изхвърля с пъти повече. Затова съм написал, че се махат всички костилки. Същото е и с гроздето, защото там има семки, които също създават метилов алкохол, както и чепки!
Интересно ми е какво правиш с първака и пушалката????
Здравейте,
Това с костилките не съм го практикувал, не съм варил плодова. Знам, че при ферментацията те падат на дъното и много лесно може да се изхвърлят. Не съм сигурен обаче какво става когато ферментират с плода.
При зареждането на пушалката капвам по малко, по-лесно се разпалва. Докато се разгори всичко е "бегало".
Поздрави, и наздраве! Г. Георгиев
Прочетох няколко мнения, в които се споменава метанола. Понеже си правя доста сложен казан, взех, че попрочетох теорията и практиката на дестилацията, колкото можах. Да ви кажа - метанола и етанола се дестилират /при класическите дестилационни уредби/ заедно от началото до края, така че не е възможно разделянето им на този етап, дори и чрез преварка. Написал съм го и по-горе някъде. Първака трябва да се изхвърля, правилно, но не е заради метанола. Има си норма за съдържание на метанол в ракията и той обикновено е в тези граници, независимо от уменията на казанджията и вида на казана. Ако случайно е в повече, значи джибрата е била твърде нередовна по някаква причина е не е следвало да се вари ракия от нея.
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
Не е баш така.
Има разликата между температурата на кипене на метиловият/64,7 градуса/ и етиловият/температура на кипене 78,4градуса/. И първи се изпарява метиловият. Та за това се и изхвърлят първите една две чаши, защото той основно е там! Това нашите прадеди са го установили с опити,в ония стари времена. За това се прави и преварката, която просто дообира останалия метилов спирт, които пак потича първи! И ако след употребата на ракия в нормални количества не те боли глава, то метиловият алкохол е в пренебрежимо малка концентрация. Ако те боли, то по-добре превари ракията или просто не я пий. Не става и за разтривка, защото метиловият алкохол прониква и през кожата и пак уврежда човешкият организъм!
Не знам какво изхвърляте,но да ви светна за едно елементарно устройство.Метила е по тежък от етила и пада на дъното.
BiNx7NU-.jpg
Може ли по-подробно, как действа това "устройство"? Прилича на част от пневмогрупа.
Иначе когато варя, за успокоение отделям определен процент от първотока при преварката.
Абсолютно е забранено и подсъдно даже! Това е акцизна стока и трябва да се внасят акцизи в държавния бюджет за всеки произведен алкохолен градус, а селските казани са изключение, де внасят, де не внасят по някой лев акциз..но не могат ги забранят иначе ще стане война, не гражданска разбира се!...тия неща ги знаем, да има джумбиш дет се вика!
В момента има 16 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 16 гост (и))