Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 1002

Преглед на хибрид режима

Наблюдател
    Регистриран
    05.02.2016
    А трябва ли да се превари, или става с едно варене.?

Почетен Автор
    Регистриран
    04.09.2012
    Пчеларски район
    Община Враца
    Здравейте,

Това с първата чаша, не е точно така! Поне като си купувах казана, ме "инструктираха"! Казан 120л. при грозде се вадят /първак/ не си спомням точно нещо около 420-460мл. Изхвърлям 500мл. Събирам го за пушалката. При плодовите, двойно!
    Това ми казаха и така се стремя да го спазвам. Засега съм доволен.

Поздрави, наздраве! Г. Георгиев

Автор
    Регистриран
    27.08.2016
    Пчеларски район
    Русе
    Цитат Първоначално публикувано от Bobi-M9598 Виж публикацията
    Здравейте,

Това с първата чаша, не е точно така! Поне като си купувах казана, ме "инструктираха"! Казан 120л. при грозде се вадят /първак/ не си спомням точно нещо около 420-460мл. Изхвърлям 500мл. Събирам го за пушалката. При плодовите, двойно!
    Това ми казаха и така се стремя да го спазвам. Засега съм доволен.
    Количеството изхвърлено първоначално се определя от какво вариш. Когато има костилки в джибрите, то се изхвърля с пъти повече. Затова съм написал, че се махат всички костилки. Същото е и с гроздето, защото там има семки, които също създават метилов алкохол, както и чепки!
    Интересно ми е какво правиш с първака и пушалката????

Автор
    Регистриран
    27.08.2016
    Пчеларски район
    Русе
    Цитат Първоначално публикувано от borislav1985vk Виж публикацията
    А трябва ли да се превари, или става с едно варене.?

Има казани, които вадят направо двойно преварена, та няма нужда от преваряване! Ако си я вариш дома, то преваряването е желателно, за да намалиш метиловия алкохол!

Почетен Автор
    Регистриран
    04.09.2012
    Пчеларски район
    Община Враца
    Здравейте,

Това с костилките не съм го практикувал, не съм варил плодова. Знам, че при ферментацията те падат на дъното и много лесно може да се изхвърлят. Не съм сигурен обаче какво става когато ферментират с плода.
    При зареждането на пушалката капвам по малко, по-лесно се разпалва. Докато се разгори всичко е "бегало".

Поздрави, и наздраве! Г. Георгиев

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Прочетох няколко мнения, в които се споменава метанола. Понеже си правя доста сложен казан, взех, че попрочетох теорията и практиката на дестилацията, колкото можах. Да ви кажа - метанола и етанола се дестилират /при класическите дестилационни уредби/ заедно от началото до края, така че не е възможно разделянето им на този етап, дори и чрез преварка. Написал съм го и по-горе някъде. Първака трябва да се изхвърля, правилно, но не е заради метанола. Има си норма за съдържание на метанол в ракията и той обикновено е в тези граници, независимо от уменията на казанджията и вида на казана. Ако случайно е в повече, значи джибрата е била твърде нередовна по някаква причина е не е следвало да се вари ракия от нея.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

Автор
    Регистриран
    27.08.2016
    Пчеларски район
    Русе
    Цитат Първоначално публикувано от agro Виж публикацията
    Прочетох няколко мнения, в които се споменава метанола. Понеже си правя доста сложен казан, взех, че попрочетох теорията и практиката на дестилацията, колкото можах. Да ви кажа - метанола и етанола се дестилират /при класическите дестилационни уредби/ заедно от началото до края, така че не е възможно разделянето им на този етап, дори и чрез преварка. Написал съм го и по-горе някъде. Първака трябва да се изхвърля, правилно, но не е заради метанола. Има си норма за съдържание на метанол в ракията и той обикновено е в тези граници, независимо от уменията на казанджията и вида на казана. Ако случайно е в повече, значи джибрата е била твърде нередовна по някаква причина е не е следвало да се вари ракия от нея.
    Не е баш така.
    Има разликата между температурата на кипене на метиловият/64,7 градуса/ и етиловият/температура на кипене 78,4градуса/. И първи се изпарява метиловият. Та за това се и изхвърлят първите една две чаши, защото той основно е там! Това нашите прадеди са го установили с опити,в ония стари времена. За това се прави и преварката, която просто дообира останалия метилов спирт, които пак потича първи! И ако след употребата на ракия в нормални количества не те боли глава, то метиловият алкохол е в пренебрежимо малка концентрация. Ако те боли, то по-добре превари ракията или просто не я пий. Не става и за разтривка, защото метиловият алкохол прониква и през кожата и пак уврежда човешкият организъм!

Заслужил Автор
    Регистриран
    05.05.2016
    Не знам какво изхвърляте,но да ви светна за едно елементарно устройство.Метила е по тежък от етила и пада на дъното.

BiNx7NU-.jpg

Автор
    Регистриран
    13.12.2014
    Може ли по-подробно, как действа това "устройство"? Прилича на част от пневмогрупа.
    Иначе когато варя, за успокоение отделям определен процент от първотока при преварката.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.05.2014
    Пчеларски район
    русе
    Абсолютно е забранено и подсъдно даже! Това е акцизна стока и трябва да се внасят акцизи в държавния бюджет за всеки произведен алкохолен градус, а селските казани са изключение, де внасят, де не внасят по някой лев акциз..но не могат ги забранят иначе ще стане война, не гражданска разбира се!...тия неща ги знаем, да има джумбиш дет се вика!

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 16 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 16 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •