То лошо няма в това обаче има пак един дребен проблем - през последните години бе извоювана с много усилия цена на дребно 9-12 лв. за кг заради ситуацията с пазара на едро се почна едно наддаване 8-7-6-5 лв. за кг и всеки се оправдава ами имам мед 4-5-10 тона за продаване и 5 лв ме устройват важното е да си продам моя мед другите мен какво ме интересуват... Та с други думи някой ще вложи средства за да си направи рекламни брошури, етикети, регистрации, изследвания и т.н. ще излезе на пазара примерно с цена 9 лв. а съседа му пчелар веднага ще свали на 8 лв. за да го прецака и да е той...
Изискванията са почти елементарни - първо за да получи регистрация - задлжително трябва да има изкаран курс за начинаещ пчелар към местното дружество които е минимум 3 месеца и е платен (100 $ или 100 Е) изкарал курса на 99 % става член на дружеството и плащат пак горе долу такъв членски внос на година (100 $/Е) за този членски внос получава правото да е информиран за промени в нормативната база, веднъж годишно безплатен преглед от ветеринар и някой други дребни нещица. След като вземе сертификат за изкаран курс за начинаещ пчелар - се регистрирва в общината/кметството, при ветеринаря които му завежда пчелите и му дава уникален рег. номер. С този номер може да избира как да се рег. в данъчното - само за лично ползване на меда и продукти или с цел продажба. Ако избере с цел продажба получава правото да продава мед и продукти от дома си, в местните фермерски пазари, малки магазинчета, като не малка част продават във магазина на местното пчеларско дружество под общ етикет, реклама и т.н. като в 99 % от случайте използват собствените си кухни за разфасоване (което здравната служба разрешава).
И да добавя не прецаква колеги по никакъв повод - цента е примерно 10 евро / кг - всички продават на 10 Е има допустимо отклонение примерно цената може да е от 9,50 до 11 евро и никой не продава под/над тази цена.
А в страна като Франция например със закон е забранено да се продава на загуба и задължително трябва да има между 1,5 до 7 % (мисля че беше) надценка...