Tsc1 държавна планова икономика има и сега нарича се по новумо годишен държавен бюджет.Преди 1989г.имаше годишен стопански бюджет,който се основаваше на петилетка план за икономическото развитие на България.Сега в България нямаме икономически хоризонт по дълъг от една икономическа година,за какво устойчиво икономическо развитие може да мислим.
Мисля, че няма проблем, единствено сметката не излиза за малки партиди. Как се стига до търговската мрежа в Европа и на каква цена търговците си знаят. Познавам хора, които опитаха да пробият в САЩ с качествен български мед, приключиха опита след двегодишни усилия с над 70 000 $ загуба и се отказаха. Продукта им съм го опитвал, такъв добър продукт по нашите магазини още не съм си купувал, но не им се получи. А са сериозни търговци, не са някои аджамии.
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
Атанасов има много видове империализъм,самото име говори за всичко.Икономическия империализъм е върховата форма на другите форми на империализъм.
Ами те, таквоз, гадните императори, навремето са се грижели всичките части на империята им да просперират, здраво да произвеждат и печелят, че да има как да ги обложат с данъци. Не можеш да вземеш на босия цървулите и на гладния хляба, знаели са го много добре. Защо сега някои мислите, че нещо се е променило и "гадните империалисти" имат интерес да ни държат на ръба на оцеляването? От бедни хора, освен некачествен труд, друго няма какво да вземеш. Най-много някоя революция да ти спретнат, че да трябва и пари да харчиш, за да оправяш положението. Напротив, мъчат се хората да ни вкарат в пътя, ама ние не, та не, племе балкански и това си е.
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
Агро тия от Запад много не се интересуват от нас,като икономически субекти по ги интересува като териториален буфер,нищо че ще ме обвините в теория на конспирацията.
Някъде назад в темета съм го писал. Но ще го напиша пак. Когато пчелния мед започне да се търгува на световните стокови борси Чикаго, Лондон, и т.н. тогава ще имаме реални цени. Има толкова нетрайни и рискови хранителни продукти които се търгуват там в сравнение с меда. За да се случи това трябва политическо решение на правителства и бизнес структури на най-силните икономически държави. Причината поради което не се прави е, че веднъж закупен меда винаги се реализира с добра печалба. Това го прави изключително привлекателна стока за създаване на картел между големите играчи. Събират се и договарят пазари, цени на тъмно. Нашите търговци в БГ са последни във веригата и изпълняват каквото им наредят от горе- Германия.
И при Плановата икономика падна едно плануване едно развити та още плащаме "ползите" от него. Държавни стратегии и разни синоними във области в които трябва да действат пазарни принципи винаги изкривяват. Ролята на държавата трябва да бъде преди всичко да създава добри правила и да съблюдава те да се спазват.
Нашата държава не създава добри условия за всички нас,тя създава добри условия само за тесен кръг играчи.
В момента има 19 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 19 гост (и))