Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 817

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Цитат Първоначално публикувано от tarty Виж публикацията
    А дали щяха да се роят ако беше сложил бившия първи(сегашен втори) пак най отдолу (първи) после нов корпус с основи и на трето място бившия втори? Майката ти остава най отдолу
    Точно това е класическата технология.
    Има много ОБАЧЕ. Примерно ако гониш акация и действаш класически шанса да я изтървеш е огромен. Качва се на втори и снася като луда, те носят смесва се мед и пило и мазало. Втори вариант е таз годишната лудория със дъжда и студа през май. Ако действаш класически разделяш пилото с цял корпус и ......
    Всичко зависи от много фактори. ЛР-ра дава свобода на някои действия, но с него се работи трудно и няма начин да кажеш "тове е правилната технология и да действаш все така.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    Точно това е класическата технология.
    Има много ОБАЧЕ. Примерно ако гониш акация и действаш класически шанса да я изтървеш е огромен. Качва се на втори и снася като луда, те носят смесва се мед и пило и мазало. Втори вариант е таз годишната лудория със дъжда и студа през май. Ако действаш класически разделяш пилото с цял корпус и ......
    Всичко зависи от много фактори. ЛР-ра дава свобода на някои действия, но с него се работи трудно и няма начин да кажеш "тове е правилната технология и да действаш все така.
    Винаги времето е определящо за всичко, но какво ти пречи това да го направиш 20 дена преди акацията(третия корпус) ако пък времето се прецака направи по две отводки от кошер. Нищо не ти пречи освен материалната база и преградите, който сам си поставяш.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Зад клавиатурата е лесно, на практика не е така.
    Не може да правиш ротации и да разделяш пилото с цял корпус ако семейството не е готово. Прецакването на времето също е .... Прогнозата е за три дни лошо и после се оправя. Тръгнал си за акация не за отводки преценяваш че три дни не са опасни. Оказва се че трите дни стават десетки почваш отводките разбира се. ,

Питаш и ти се отговаря, а след това заставаш в една такава позиция която ми е леко неприятна. "Преградите които сам си поставяш" и т.н. Нямам нищо против да разсъждаваме над нещата, но ако заставаш в поучаваща позиция ми е неприятно и ще се оттегля.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    Зад клавиатурата е лесно, на практика не е така.
    Не може да правиш ротации и да разделяш пилото с цял корпус ако семейството не е готово. Прецакването на времето също е .... Прогнозата е за три дни лошо и после се оправя. Тръгнал си за акация не за отводки преценяваш че три дни не са опасни. Оказва се че трите дни стават десетки почваш отводките разбира се. ,

Питаш и ти се отговаря, а след това заставаш в една такава позиция която ми е леко неприятна. "Преградите които сам си поставяш" и т.н. Нямам нищо против да разсъждаваме над нещата, но ако заставаш в поучаваща позиция ми е неприятно и ще се оттегля.
    Извинявам се, но не съм искал да те обидя. Мисълта ми е, ако ти е слабо семейството за такава ротация, какво да направиш за да стане достатъчно силно за нея. А времето си е време, не можеш да вярваш само на синоптиците.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Ако е слабо семейството няма как да сложим трети корпус по средата. На трета позиция не е толкова страшно, но по средата не става особено ако времето е студено. Има и още еди недостатък. Акациевата паша е кратка и нямат време да натиснат майката и не става. Ако си имал и рапица става и една друга работа. Семейството отслабва като пчели, а има адски много пило. Не можеш да разширяваш с цял корпус заради малкото пчели, а като се поизлюпи малко пило и почва онова дето няма спиране. Има си начини да се излезе от всяка ситуация и ако вкараме пак мисълта за "преградите" да трябва да не си ги поставяш обаче трябва и да си много работлив и мислещ.

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Тая година ротирах в началото на Август 5-10 някъде. Доста хора тук се изказаха, че не е трябвало така, развалял съм им мостовете между корпусите и т.н. Добре, ама сега имам на тия 2 кошера доста добри кълбета, които са на целия горен корпус и леееко хващат горните летви на долния(и тва не трябваше да го казвам, че ще ме карат да се гърмя). 2017г ще ротирам още по-рано, може в края на Юли. За мен това върши работа. Не съм ровил да броя пилото. Само повдигах таблите през деня. А през нощта с фенерчето светех през отворите на корпусите, Септември-Октомври имаше пчели и на двата корпуса. Което за мен следва да е имало доволно пило.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 4 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 4 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •