Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 2 от 2 ПърваПърва 12
Резултати от 11 до 20 от общо 69

Преглед на хибрид режима

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Не знам дали го осъзнавате, но в наше време ОПАКОВКАТА И ЕТИКЕТА ПРОДАВАТ СТОКИТЕ. Причината е чисто психологическа. Когато потециалния клиент види ПЕРФЕКТНА ОПАКОВКА, подсъзнателно си представя, че тя е опаковала ПЕРФЕКТНО СЪДЪРЖАНИЕ.

Като производители ние СИЛНО СЕ ИНТЕРЕСУВАМЕ от тази психологическа особенност на нашите клиенти. В общия случай процеса на покупка в магазина се състои в следното:

ЕТАП 1: ЗАИНТЕРЕСОВАНОСТ КЪМ ПРОДУКТА: 1 секунда
    На този етап клиентите отделят по-малко от 1 секунда време, шарейки с поглед през шаренията от хиляди продукти в магазина. За да им се спре погледа точно на вашият продукт в него трябва да има нещо, което ДА ГО ОТЛИЧАВА от всички останали. В общия случай това може да бъде ФОРМА НА БУРКАНА, ЦВЕТОВО ОФОРМЛЕНИЕ НА ЕТИКЕТА или нещо друго, което да привлича погледа.

Например: шестоъгълен буркан, гланц, светлоотразяващи холограмни етикети, малка книжка, завързана с канап към буркана, вакумиране на капачката и на част от буркана с термосвиваемо фолио, етикетка от буркана към капачката, буркан в кутийка със специална форма, и поне още 1000 други търговски трикове.

ЕТАП 2: ВЗЕМАНЕ НА РЕШЕНИЕ ЗА ПОКУПКА: 10 секунди
    До този етап достигат по-малко от 1% от всички продукти в магазина. За 1 секунда сте успели да грабнете вниманието на потенциалния купувач, и той е взел в ръцете си вашият продукт за по-подробно разглеждане. На този етап той вече чете написаното по етикетките, и там очаква да намери това, което го интересува. Още преди да вземе продукта в ръце той е погледнал цената и със сигурност тя не му е харесала. Това е в 99% от случаите, така че от написаното на етикета зависи дали купувача ще си промени мнението или не.

Тука е най-важна ролята на това, което е написано на етикета. Продавача започва да чете, но по диагонал. Не е важно какво точно пише, важното е да го има. Например в табличката с калориите ще се зачетат по-малко от 1% от хората, но нейната липса ще я констатират 90% от хората. Същото важи и за разните му там картинки или символи - Euro, Bio, годен до, производител, BG номер и всякакви други шаренийки. Тука най-важното е те да са много на брой и шарени като цвят. Постните етикети създават впчатление за мурдарство, което се разпространява и върху самия продукт. Въобще каквото и впечатление да си създаде клиента за опаковката, същото това впечатление автоматично се отнася и за продукта в нея.

И тука вече е много важна ролята на дизайнера, който пък трябва да се съобразява с препоръките на маркетолозите, които от своя страна се базират на проучванията за ПСИХОЛОГИЯТА на потенциалните клиенти. Самите потенциални клиенти се делят на ЦЕЛЕВИ ГРУПИ, които се проучват в детайли, и в резултат на това етикетката има дизайн, цвят, шрифт и картинки такива, каквито ги обича съответната целева група.

Най-голямата грешка на пчеларите е, че те дори не се замислят за тези проблеми с продажбите. Дори и техен буркан с мед да попадне на рафт в някой магазин, той обикновенно се проваля за 1 секунда още на ЕТАП 1. А за да има успешна продажба трябва да се достигне до етап 2, в който за 5-10 секунди трябва да успеете да убедите клиента, че дадените пари за този продукт не са много, а точно обратното - прекалено са малко за превъзходните качества на продукта. Това всъщност са качествата на опаковката и етикетите, но клиента рядко се досеща за това. Първосигнално той търси качествени продукти на добра цена, а реално взема решения на базата на КАЧЕСТВЕНИ ОПАКОВКИ ЗА ДОБРА ЦЕНА.

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Не знам дали го осъзнавате, но в наше време ОПАКОВКАТА И ЕТИКЕТА ПРОДАВАТ СТОКИТЕ. Причината е чисто психологическа. Когато потециалния клиент види ПЕРФЕКТНА ОПАКОВКА, подсъзнателно си представя, че тя е опаковала ПЕРФЕКТНО СЪДЪРЖАНИЕ...
    Затова ли в Кауфланд меда е 3.99 лв. килограма, с етикет да ти вземе акъла, а меда стои? Моя с голия буркан върви и буркани не ми стигат. Измряха патките които им вземаше акъла шаренията. Явно няма да се съгласиш, но трябва да се научим да хвърляме повече труд в качеството на стоката, а не в по - скъпи етикети. Защото добра стока - много клиенти, а добър етикет и калпава стока - само веднъж.
    Този пост е редактиран от borislav aleksandrov; 19.12.2016 в 23:58.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Във връзка с написаното в горния постинг искам да кажа, че ОПАКОВКАТА и ЕТИКЕТА всъщност са НАЙ-ВАЖНИТЕ АСПЕКТИ от нашия бизнес, а не това кой каква пчеларска технология практикува. Успеха на всеки един пчелар зависи преди всичко ОТ ОБЕМА НА ПРОДАЖБИТЕ на добра цена, а не от това как е произвел дадения продукт. За успешния бизнес не е необходимо дори и да го произвеждате този продукт - можете да го купувате и после да му придадете ПОДХОДЯЩ ТЪРГОВСКИ ВИД.

И тъй като при пчеларите това е ахилесовата им пета (слабото им място), би трябвало теми като тази да са много популярни и да предизвикват жив интерес. На фона на това аз се учудвам какъв нищожен интерес има към тази тема.

ПС: Само да ви кажа, че при повечето успешни фирми броя на служителите в отделите за маркетинг и продажби много често НАДВИШАВА броя на служителите, занимаващи се с производство.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.05.2014
    Пчеларски район
    русе
    Моето скромно мнение е, че етикетът трябва да бъде максимално семпъл, обран, черно-бял...най-вече да се откроява от останалите, с разните му там кацнали пчелички на сл.пити и маг. бодили и др. чалгарии....много съм резервиран откъм всякакъв кич.....тънката идея да бъде, че хубавия кон и под скъсания чул си личи.

VIP Автор
    Регистриран
    12.02.2015
    Пчеларски район
    Европа
    А моето виждане е, че етикета няма особено значение за продажбата. Стига разбира се, да съдържа необходимата информация- за продукта. По важен е пътя на клиента, до този етикет, и съдържанието в него. Етикети в магазините бол! Кой от кой, по красиви, по- семпли и т.н. Всичките горе долу, един бичим- като клонинги, ама направени от некадърен генетик! Вчера, в Лукойл ми направи впечатление такъв етикет. Хубав, върху многостенно бурканче от 250гр. Цената- за ценители, малко над шест кинта?
    В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    Нека да споделя и аз своя скромен опит. Моят етикет е семпъл и строг. Няма много излишни картинки. Не е необходимо етикета да е кичозен. Това отблъсква. Добре е да е интересен, но не трябва да се прекалява. По мое скромно мнение е добре да се акцентира основно върху марката или иначе казано върху името на пчеларя и неговата ферма или фирма или дори фирмен знак. Това е което хората запомнят когато са останали доволни. Скептично съм настроен към конвейрните етикети. Там се губи самоличността на пчеларя и когато на сериите се нареждат буркани с такива етикети хората често питат дали не взимате меда от едно и също място. Затова според мен е важна идентичността на пчеларя. Мисля също, че не само етикета е важен. Според мен на първо място са рекламните материали които да разяснява по правилен начин предлаганите от нас продукти. Аз лично отделям повече средства именно в тази насока. Брошурата може в момента да не продаде буркани мед и често отива в кошчето, но на 10 една да доведе до привличане на клиент, пак е постижение. Още повече когато е професионално изработена вдъхва голяма доза доверие сред потенциалните клиенти. И не на последно място важно е пчеларя да си създаде име и след това да съхрани доверието което е извоювал или иначе казано това име да означава качество, честност и почтеност. Постигне ли това колко ще е лъскав етикета няма да е от съществено значение.

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Ще дам един пример. Има /имаше/ една лютеница с картинка на хоро на етикета, която ми харесваше /Първомай, ако не се лъжа/. После се появиха няколко вида лютеница с хоро на етикета, само едната от които ми харесваше. Но, проблем - като отида в магазина, все не можех да си спомня кой точно етикет беше въпросната лютеница и след известно колебание, често се случва да си купя съвсем друга марка, по-скъпа, на която със сигурност помня етикета. Ако производителя на харесаната от мен лютеница се беше сетил да напише нещо запомнящо се на етикета си, щях да купувам неговата, защото щях да мога да я разпозная на рафта.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

Страница 2 от 2 ПърваПърва 12

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •