Мога да ти дам друго елегентно и евтино решение на проблема - направи си стаичка от дърво и найлон (един вид парник) около машината. Машината си я знаеш, бързо ще се стопля с една духалка...
Мога да ти дам друго елегентно и евтино решение на проблема - направи си стаичка от дърво и найлон (един вид парник) около машината. Машината си я знаеш, бързо ще се стопля с една духалка...
Това ми беше първото решение, но работилницата ми е на село и трябва да ходя всеки ден за да работя до там. В Добрич живея в къща и имам свободни три стаи на първия етаж и ще ми е по-удобно.Мислех и машината да разглобя и да я пренеса, но пък с нея като я цопна посредата ще стане тясно, че затова съм тръгнал да търся нещо по-компактно.
Подобна сметка си правя и сега.
Предните две зими правих оранжерии и затова пчелите бяха на второ място/ липса на време и пренасочване на капитала, към основния залък/.Тази година кандидатствах за 30 кошера по НПП с идеята да си почина зимата, но като стоя без работа и всеки изминал ден пренареждам идеите и времето. Сметнах, че:
Ще платя за кошери по мое желание 3660лв.
Ще ми възстановят/ако ме удобрят/1680лв.
Моето участие е 2000лв /с ходенето до Варна и ДФЗ в Добрич / и отгоре.
Задължението 3 години да съм ЗП и плащането на осигуровки.
Проверките когато им кефне.
И заради всичко това мисля че 30 кошера ще ми излязат по евтино да си ги направя докато от фонда се натуткат с резултатите.
Разбрах те, дай сега всички да сме еднакви, защо аз като нямам няколко пръста, другите да имат всичките.
Та си мисля, че въпроса, около който се завъртя полемиката, бе за плюсовете и минусите, ти обаче посочи единствено и само плюсовете, а в минусите може да се включи и времето, което е необходимо за направата им. И когато стигнеш до момента, в който времето ти е много ценно, то тогава се налага да търсиш нечии други услуги, срещу заплащане естествено.
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
Ще бъда благодарен накрая, ако си направиш сам кошерите, да дадеш една сметка в помощ на колегите, който тепърва замислят да си ги правят сами. Колко струва сушения материал, машините(дрелка, винтоверт), другите материали( липила, стяги,винтове,капаци и др.), времето за изработка и качеството на крайния продукт( ти би ли купил така направен кошер от майстор). Не се заяждам, разбери ме правилно. Имам двама познати дето в момента се псуват защото се хванаха сами да си правят всичко. Друг е въпроса ако имаш наличните машини и оборудване, и да имаш отпадак дървен материал, който можеш да ползваш наготово, без пари.
п.п- би трябвало поне малко от малко да рабираш как се работи със дърво. Тук вече трябва да кажат професионалистите, защото мойте познания за дървесината са от училище и си признавам, че нищо не разбирам.
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))