Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 177

Преглед на хибрид режима

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от agro Виж публикацията
    .... Много слабо място на целия план са кражбите. Те са в състояние да обезсмислят цялото начинание, но за тях не мога да направя никаква предварителна сметка, така че риска си остава голям.
    До момента нямам сериозни проблеми с кражбите, така че съм склонен да си мисля, че те са някакъв малък процент, който да е поносим. То същото важи и за природните бедствия, като например ураганни ветрове, който до момента са ми нанасяли доста повече щети от кражбите. Същото важи и за всички останали проблеми с унищожени или загинали семейства. Ако сумарния процент е малък - ще е поносим и ще бъде включен като неизменно статистическо перо в разходите.

Всичките тези идеи ми се въртят в главата, защото имам информация от хора, които са изоставяли цели пчелини без наблюдение за по 3-4 години. Най-интересното е, че според тях семействата са оцелели и при това са се справяли доста добре. Всичко това изглежда невероятно предвид знанията (или самозаблудите), които в момента споделяме един с друг. Затова и аз реших да проверя колко истина има в това и дали не е поредният пчеларски мит, че едно пчелно семейство не може да оцелее без грижите на пчеларя.

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Аз се притеснявам, че ще крадат не кошери или мед, а необходимата за замисъла електроника - GSM модул, батерия, мини соларни панелчета, кабелчета и т.н. Като ги захвана здраво, ще ги чупят в опитите за вземането им.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Затова и аз реших да проверя колко истина има в това и дали не е поредният пчеларски мит, че едно пчелно семейство не може да оцелее без грижите на пчеларя.
    Вече си проверил или ще го проверяваш? Моето мнение е : едно семейство не може да изкара 3-4г. без грижи, ако се случи , е изключение.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Вече си проверил или ще го проверяваш? Моето мнение е : едно семейство не може да изкара 3-4г. без грижи, ако се случи , е изключение.
    И аз разсъждавам така, но досега не съм го проверявал на практика. А е трябвало да го проверя предвид многото пчеларски митове, които са намерили благодатна почва в нашия сектор.

Какво ще кажеш за това, че 50 майки не могат да живеят в един кошер? Да, ама при мене в момента живеят. Жалко, че се сетих да го пробвам това чак на 5-тата година, иначе досега щях да съм извлякъл бизнес ползи от този пчеларски мит ...

Какво ще кажеш за нуклеусите и оплодните сандъчета от фибран? Кой създаде тази мода и трябваше ли сектора още 100 години да се мъчи с дървени такива, робувайки на пчеларския мит, че пчелите ядат фибрана?

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    И аз разсъждавам така, но досега не съм го проверявал на практика. А е трябвало да го проверя предвид многото пчеларски митове, които са намерили благодатна почва в нашия сектор.

Какво ще кажеш за това, че 50 майки не могат да живеят в един кошер? Да, ама при мене в момента живеят. Жалко, че се сетих да го пробвам това чак на 5-тата година, иначе досега щях да съм извлякъл бизнес ползи от този пчеларски мит ...

Какво ще кажеш за нуклеусите и оплодните сандъчета от фибран? Кой създаде тази мода и трябваше ли сектора още 100 години да се мъчи с дървени такива?
    Човек се учи докато е жив и все открива нещо ново. Когато има от кой да "откраднеш" е най-добре.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Човек се учи докато е жив и все открива нещо ново. Когато има от кой да "откраднеш" е най-добре.
    Така е, но е хубаво от време на време да се появяват хора с разкрепостено мислене, които да не вярват на догмите, а да проверяват всичко отначало. И въпреки многото провали на тези хора, от време на време се появяват успешни попадения, които придвижват прогреса на човечеството или на дадения сектор с една малка крачка напред. И ако тези хора бяха по-много, щяхме да крачим напред по-бързо и по-уверено.

Лошото е, че напредничавите хора обикновенно са осмивани от хората със закрепостено мислене, като така всъщност се спъва прогреса. А би трябвало да е точно обратното. Ако всички пчелари едновременно правеха много на брой смели експерименти, и после се хвалеха само с успешните такива, сектора щеше да процъфтява в технологично отношение.

VIP Автор
    Регистриран
    12.02.2015
    Пчеларски район
    Европа
    Така е! Но, някои се учат цял живот. Други обаче, обучават първите. А има и трета категория. Тия, които все са нечули, и неразбрали!
    В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от бат тянко Виж публикацията
    Така е! Но, някои се учат цял живот. Други обаче, обучават първите. А има и трета категория. Тия, които все са нечули, и неразбрали!
    Добре, че си вярваш и не само ти.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Хайде да ви кажа още една ИДЕЯ, която си е направо ЛУДА, но ако успее, може да направи революция в пчеларството. Казвам ви я, защото ако някой пожелае да направи експеримент, сега е момента този експеримент да започне.

Замислял ли се е някой за колко време може да се направи семейство с 50-60 хиляди пчели, ако се започне само с 1 майка и 10-20 пчелички?
    Ами проиграх го това на разработения от мене СИМУЛАТОР НА ПЧЕЛНАТА ПОПУЛАЦИЯ, и стигнах до извода, че е ТЕОРЕТИЧНО ВЪЗМОЖНО, и че необходимото време е някъде около 6 месеца.

В началния момент ще се работи сравнително лесно, защото кутийките с микросемействата ще са малки, и спокойно ще може да им се осигури всичко необходимо за тяхното развитие - стая с контролирана осветеност, температура и влажност, както и достатъчно храна - въглехидратна и протеинова, в комбинация с необходимите витамини, минерали и микроелементи. С развитието си микросемействата ще трябва да се прехвърлят в по-големи сандъчета и в по-голямо отопляемо помещение, а в един момент някъде в началото на март вече ще се прехвърлят в кошери и ще се оставят на природните условия.

Това е начина на 1-ви декември да се започне с 0 броя семейства и към 1-ви май да ги направите 100 или 100 000 - зависи от мечтата ви за мащаб.

Недостатъците на този метод сигурно са много, и всеки един от тях трябва да се обмисли и тества, но ако метода е успешен, ето до какви предимства ще доведе:

1. Въобще не се интересуваме семествата ще оживеят ли през зимата. Ако някое оживее - супер, ако не - напролет ще сме подготвени на 100% да заредим всички кошери с нови семейства. Като цяло въобще не се нуждаем от зимни семейства, но дори и да има такива, не се интересуваме от тях..
    2. Майките не ни интересуват - на практика всяка една година работим с нови майки
    3. Вароатозата не ни интересува - ние сме я изчистили на 100% още когато пчелите са били малко на брой в микросемействата. Същото важи и за други болести или паразити, ако се появят такива.
    4. Всичко става по план - тоест предварително знаем на коя дата ще имаме силни семейства за дадената паша
    5. На практика след вземането на меда в началото на август можем да разпродадем всички семейства на безценица, и да си запазим само 2-3, за да имаме малко пчели за новия цикъл

Концепцията за съхраняване на много на брой майки в малко на брой кошери вече е проиграна, така че никакъв проблем през декември да си осигурим колкото си искаме на брой оплодени майки.

Като цяло всяка една година като бройка семейства започваме от нулата и завършваме на нула. Зимата и всички пчеларски проблеми около нея ОТПАДАТ като фактор, нанасящ ни сериозни щети и загуба на пари и време. Отпадат и другите 3 важни проблемни фактора - вароатоза, роене и мислене за майката. През активния сезон винаги ще имаме почти 100% силни семейства и въобще няма да се интересуваме, ако с някое от тях нещо се обърка.

Тази идея ви я давам като пример за АВАНГАРДНО, РАЗКРЕПОСТЕНО МИСЛЕНЕ. Дори и да се провали поради някой недообмислен или недооценен фактор, пак ще се натрупа достатъчно експериментален опит, щото да се извлече положителното зрънце, и с него да се сглоби и пробва друга авангардна идея.

Ето - първата стъпка вече е направена и доказана. Научих се по лесен начин целогодишно да съхранявам плодни майки в неограничени количества. Сега остава да се пробва следващата стъпка - да ги накараме да снасят яйца през декември, като им осигурим перфектен микроклимат и храним малкото на брой пчелички около тях с всичко необходимо. Това предстои да го пробвам в следващите 1-2 месеца. Публикувам идеята, за да може ако някой друг поиска, да се включи в експериментите. Вероятноста за провал е 99%, но няма друг начин - така се правят откритията.

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Поевтиняване на себестойността!!!!!!! Връзва ли се с това например- Август 2015 търгашите дават 5.5лв. Октомври 2015 свалят на 4.2лв. Април 2016 дават 3.8лв. Август 2016 стигат до 5лв. И сега Ноември 3.8лв. И всичкото това на фона международната търговия (както се опитват да ни убеждават търгашите). Значи само Август се вдига цената и който намаже-намаже. Другите дето продават от Септември до Юли Да си свалят себестойността. Тц, тц, тц.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •