Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 18 от 91 ПърваПърва ... 816171819202868 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 171 до 180 от общо 901
    VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Emergency" queen cells
    СПАСИТЕЛНИ маточници

А иначе колежката просто толкова разбира от пчеларство, колкото аз от медицина, примерно казано.

Наблюдател
    Регистриран
    12.01.2011
    Здравеите,интересува ме следното имам 3 кошера двата са от по миналата година хванах си ройчетата сам,и ако е рекъл господ тази година ще вадя мед.От форумите разбирам,че трябва на втората година да подменя майката.Задължително ли е?И ако е да ,по какъв начин става и кога е най подходящото време за това.Моля за съвети и мнения.Благодаря предварително.Успех на всички пчелари

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от militari
    .От форумите разбирам,че трябва на втората година да подменя майката.Задължително ли е
    Като ти свършат патроните какво правиш?Или ако са останали малко-естественно пистиш.Така е и с пчелната майка-до втората година е опукала повечето патрони(сперматозоиди).Има колеги които го карат на автоматична и подменят майките всяка година-също като при картечницата след 500 патрона на автоматична трябва да се сменя цевта.Надявам се да си ме разбрал.Иначе съветът ми е да инвестираш 5-10лв в някоя книжка за пчели и нещата ще ти станат по ясни.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Обикновено при промишлено пчеларство се подменя майката. Но пък всяка година, едва ли. Познавам десетки професионални пчелари, никой не подменя майките всяка година. По-често това се прави на втората година. Но пак зависи от системата на работа. При любителско пчеларстване, майката се сменя на 3-4 години или по точно казано , повечето колеги не сменят майки, чакат това да направят пчелите.

Наблюдател
    Регистриран
    12.01.2011
    благодаря ви

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.02.2012
    Цитат Първоначално публикувано от evgeni.filimonov
    А иначе колежката просто толкова разбира от пчеларство, колкото аз от медицина, примерно казано.
    Колежката всъщност не е пчеларка и не разбира от пчеларство, поради което приема за чиста монета всичко, което прочете из нета, без винаги да разбира за какво всъщност става въпрос. В конкретния случай обаче тя за пръв път ме накара да се замисля, защото дори в т. нар. “Пчеларски вестник” (http://nbps.press.bg/br7/5.htm) свищевите майки са наречени вищеви?!
    Междувременно намерих значението на руската дума свищ "открита рана, гнойно отверстие”, без да съм сигурен, че свищевой има връзка със свищ.
    В руския синонимен речник като синоним на свищевой стои фистульный, което произлиза от лат. fistulа "тръба".
    Нямам идея обаче дали всичко това има връзка със свищевите маточници.
    "It's so simple to be wise. Just think of something stupid to say and then don't say it."
    Sam Levenson

Наблюдател
    Регистриран
    12.01.2011
    колеги в началото на март сложих храна на пчелите АПИТОМ сега след като съм я дал нужно ли е подхранване допълнително със захарен сироп БЛАГОДАРЯ за отговорите предварително

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    колеги в началото на март сложих храна на пчелите АПИТОМ сега след като съм я дал нужно ли е подхранване допълнително със захарен сироп БЛАГОДАРЯ за отговорите предварително
    Има ли прашец-задължително.

Заслужил Автор
    Регистриран
    21.03.2011
    Като започне да цъфти джанката почваш да подхранваш със захарен сироп 1 към 1, или всяка вечер по 200гр. или през вечер по 500гр.докато сложиш магазините.Аз подхранвам през вечер или две по 500гр. сироп, защото са ми много кошерите и не ми се вдигат капаците всяка вечер.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от FVCVS CAESAR
    . В конкретния случай обаче тя за пръв път ме накара да се замисля, защото дори в т. нар. “Пчеларски вестник” (http://nbps.press.bg/br7/5.htm) свищевите майки са наречени вищеви?!
    Междувременно намерих значението на руската дума свищ "открита рана, гнойно отверстие”, без да съм сигурен, че свищевой има връзка със свищ.
    В руския синонимен речник като синоним на свищевой стои фистульный, което произлиза от лат. fistulа "тръба".
    Нямам идея обаче дали всичко това има връзка със свищевите маточници.
    Цезарю, това с думите и наименованията е много трудна работа понякога, да знаиш. Например, произхода на името на гр. Свищов. Общо взето теориите се групират около две предположения:
    първо- от свещ, свещов, свищов;
    второ- от име, прякор на човек, може би с особености в говора, например:
    -Систо, систови, свистови / по стари карти се среща Систови или Зистови/
    -Свистьо, свистови, свищови.
    А сега де !? Може би някой незнаен пчелар с развито въображение /задължително е за тази дейност/ някога е чул или му се е причуло съскане или свистене от таквизи маточници ?

Страница 18 от 91 ПърваПърва ... 816171819202868 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •