Цитат Първоначално публикувано от iliev12 Виж публикацията
Говорете си каквото искате,но за мен зпасяващите подхранвания с инвертиран сироп(и пролет и есен) са крачка напред в работата с пчелите и грижата за тях.
Пролет няма абсолютно никакъв смисъл да се използва инвертиран сироп. Няма дори и никаква логика. И ако някой ви каже, че това е правилно, значи е производител или търговец на инвертиран сироп. Не му вярвайте - лъже еи......

Има някакъв смисъл или логика да се дава инвертиран сироп САМО ЕСЕН, като целта е да не се изтощават зимните пчели с преработката (инвертирането) на обикновения сироп. Но дори и тази логика не е научно доказана. По скоро е една мода, една мания, създадена от производителите на инвертиран сироп.

Аз лично есенно време давам инвертиран сироп, но логиката ми е "ако не помогне, поне няма да навреди". Нищо повече. Със същия успех есенно време може да се дава и обикновен сироп. Руснаците го правят в големи мащаби, и досега не са им измрели пчелите.

Колкото до пролетта - там е в наш интерес да даваме ОБИКНОВЕН СИРОП, а не инвертиран. Нали целта ни е да активираме всички жлези на пчелите да започнат да работят на пълна мощност. Ако пролетно време даваме инверт, ние всъщност забавяме развитието на семейството. Поне аз така си мисля, иначе и тука няма направени изследвания, за да потвърдят или отхвърлят една или друга теза.