Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 730

Преглед на хибрид режима

Super Moderator
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Добруджа
    Цитат Първоначално публикувано от Краско Виж публикацията
    Моето предложение за промяна в Наредба 15

Тъй като приема за 2017 по НПП завърши предлагам да помислите за промяна в наредбата за новия прием касаещо капацитета на инвентара и най вече на центрофугите. Щом има таван за пчелните семейства да са до 100, да се ограничи и капацитета на центрофугите максимум до 24 рамки радиално. Даже и това е много. Най много до 12 рамки радиално. Ние с 24 рамкова обслужвахме 150 семейства. До преди това 80-90 семейства сме ги обслужвали с 3/6 рамкова ръчна хордиална. Така по този начин бюджета може да стигне за по голям брой кандидати през следващата година. Има начинаещи пчеларчета дето си нямат познания за това. Другото което е работете по създаване на база данни с референтни цени. Така ще отпадне събиране на 3 оферти и по лесно ще се администрират мерки А и В.
    Донякъде съм съгласен с мнението на колегата. Но в някой случай 24 рамкова е недостатъчна за целите на пчеларя. Лично на мен 24 рамкова ми е крайно недостатъчна и ми е нужна минимум 40 рамкова, а в момента съм под 100 семейства. Нужно ли е да се ограничават онези които са наясно какво искат и знаят какво правят? Например 75 рамкова радиална с цена от 3 700 лв. при лимит от 2 500 лв и 50 % както е по програмата. Това е не повече от 1 850 лв. За 24/28 рамкова с цена 1 800 лв. са 900 лв. при условие че избират офертите с най-ниска цена ( а има и по-ниски цени за 24 рамкови отново с фактура). Освен това този лимит от 2 500 лв. не е ли наложен именно заради това?
    Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.

Автор
    Регистриран
    18.01.2012
    Пчеларски район
    там край реката
    Цитат Първоначално публикувано от borislav aleksandrov Виж публикацията
    Донякъде съм съгласен с мнението на колегата. Но в някой случай 24 рамкова е недостатъчна за целите на пчеларя. Лично на мен 24 рамкова ми е крайно недостатъчна и ми е нужна минимум 40 рамкова, а в момента съм под 100 семейства. Нужно ли е да се ограничават онези които са наясно какво искат и знаят какво правят? Например 75 рамкова радиална с цена от 3 700 лв. при лимит от 2 500 лв и 50 % както е по програмата. Това е не повече от 1 850 лв. За 24/28 рамкова с цена 1 800 лв. са 900 лв. при условие че избират офертите с най-ниска цена ( а има и по-ниски цени за 24 рамкови отново с фактура). Освен това този лимит от 2 500 лв. не е ли наложен именно заради това?
    До 100 семейства е достатъчна 12 рамкова, като иска голяма има други мерки. В 4.1 капацитета на техниката се описва в проекта и това се взема в предвид при одобрението на проекта.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    До 100 семейства е достатъчна 12 рамкова, като иска голяма има други мерки. В 4.1 капацитета на техниката се описва в проекта и това се взема в предвид при одобрението на проекта.
    Не съм убеден, че с 12-ка щще можеш да обслужиш 100 семейства, особено ако търсиш производителност. Аз ползвам 12-ка и когато имах 100 семейства виждах голям зор и губех много от това, че не мога да си извадя навреме меда. Ако не се бе наложило да намаля бройката със сигурниост щех да инвестирам в по-голяма центрофуга.

Super Moderator
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Добруджа
    Това е несериозно. Някаква обосновка защо е достатъчна? А колко пчелари до 100 семейства изобщо ще покрият изискванията на 4.1 ?
    Както и не съм съгласен и с твърдението на Матеев че 56 рамкова е достатъчна до 1000 семейства (да не говорим че всяка професионална ферма с 1000 + семейства работи с поточни линии с капацитет от 4-8 тона за 8 часов раб. ден. Или ползват минимум от 2 до 4 центрофуги с капацитет над 50 рамки)

А колко дни ще са нужни за ваденето на меда от пчеларя с една 12 рамкова центрофуга от 100 смейства ? Или с 56 рамкова на 1000 семейства? А труда той е безплатен може би? А помощниците ако има такива? А ако това не ти е основна работа и работиш от понеделник до петък и имаш само два дни (събота и неделя) да извадиш меда?

На TECHTRON Сърбия една 14 рамкова касетъчна струва 4 300 лв. а за 6 ДБ или 12 магазиини рамки е 2 600 лв. Срещу 2 200 лв. за 42 рамкова и 3 400 лв. за 70 рамкова. Кое е по-изгодно и като рамки и като цена?
    То тогава дайте да поискаме и да са ръчни центрофуги за по 350-800 лв. айде да отпуснем до 1 200 лв. за една Лега...
    Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.

Потребител
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    разградско
    Аз съм с 120 кошера ,купих си 72 рамкова ,вадя меда в пчелина .Сега подготвям ремаркето на атв то да пренася 8 корпуса по 9 рамки ,точно за центрофугата за да се върти процеса .Целта ми е да извадя меда за 1 ден .А иначе 1000 кошера може да се обслужват и с 3 рамкова хордиални ,но за колко време ще се извъртят меда на тия кошери

Потребител
    Регистриран
    02.06.2016
    Преди тринадесет и + години когато започвах да се занимаваме с отглеждане на пчели с Майката на децата ми ни дадоха да ползваме 6 рамкова хордиална центрофуга. Семействата 10 бр. ДБ 12 рамкови. Съботно неделно пчеларство. Ужас вадиш мед един ден, дебнеш времето съобразяваш се със всичко. На третата година купихме 12 радиалма центрофуга на ток от Касамаков . Не че не можех да си позволя и на Лизон или Лега , но и аз като някой от вас си мислех че няма смисъл за повече от 30 кошера да инвестирам в по-голяма. Търпях я цели 5-6 години / мъка/ и си закупих 30 рамкова Лизон и трудът стана песен. Вадене на мед за около 6 часа от 40-50 магазина 600 + рамки. Които е мазохист и не е въртял центрофуга може и както спомена Сезгин с три рамкова хордиална за 10 + кошера.
    Да на всеки, който желае да се развива би трябвало да си закупи инвентар който ще му върши работа и след 5-6 години , а не всяка три годишна програма да се чуди какви врътки да прави за да си го подмени с такъв който да му е от полза. А не да се съобразява с мнения от рода, че и малката върши работа що ти по голяма и по производителна. В малката можеш да сложиш малко , а голямата събира и много , и малко. По Същата логика защо им е на пчелари с до 100 кошера разпечатваща машина? ами щот да им върши работа, за улеснение, за по бързо разпечатване. Причините са много.
    В момента съм със 100 семейства и ако трябваше да си купувам центрофуга най вероятно ще е 40 + рамки.
    И не е нужно във форум който се чете от МЗХ да пишете изказвания без размисли ,че малката центрофуга върши чудеса.

Потребител
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    разградско
    Сега най много да се вдигнат и цените и на центрофугите .Тази програма трябва да се спре завинаги ,колкото се може по скоро и парите да се дадат на кошер както е в другите отрасли от земеделе животновъдство,лично сега не мога да си продам страрата 24 рамкова само заради тази програма

Почетен Автор
    Регистриран
    03.05.2011
    Пчеларски район
    Царево
    Ужас 11 кандидата за -(платформи,ремаркета,прека ени, откачени, всякакви)УЖАС,373-ма за инвентар ......................по късно ще разтълкувам и другите мерки по брой кандидати,НО картината е плачевна при първите ми анализи съпоставяйки-кой за какво и колко са кандидатствали по отделните мерки.
    Знам доста неща,но и доста ПОВЕЧЕ искам да науча!!!

Super Moderator
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Добруджа
    лекия спор беше за броя подпомогнати по мярка А - само 373 кандидата..... Ако ги одобрят всичките ще вземат средно по 960 лв. помощ.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •