Има си различни видове методи, които един лидер може да използва за сплотяване на колектива с цел постигане на дадена цел. Накратко те са следните:
1. Учтива молба
2. Различни видове мотивация (ако направиш това, ще получиш еди какво си)
3. Директна заповед със срок за изпълнение
4. Официално предупреждение за някакво дребно наказание, ако нещо не се направи
5. Изпълнение на наказанието, защото не се е съобразил с предупреждението
6. Предупреждение за уволнение
7. Уволнение
При манталитета на западните работници обикновенно имат ефект още точки 1 или 2, но при Българските доста често се случва първата ефективна точка да е точка 5 или дори 6.
Ще ви дам и пример:
При обявяване на пчеларските протести бяха използвани точки 1 и 2 (молба и мотивация). Тези две точки повлияха само на 100 човека от общо 20 000 или 0.5% от всички пчелари. Та сами си вадете изводи колко ефективни са точки 1 и 2 в Българската действителност.
Та за всички спорещи ще кажа само едно:
Станете лидери и използвайте само точки 1 и 2, за да видим какъв успех ще постигнете в изпълнението на възлаганите ви задачи. Докато не го направите това, престанете да теоретизирате, защото с това само показвате колко сте некомпетентни и как хал хабер си нямате каква е българската действителност.
Аман от специалисти по всичко, които хал хабер си нямат за какво става въпрос, но се правят на велики специалисти за неща, които само са ги сънували. Добре че не спорехме за футбол, че щяхме да открием колко много експерти по селекция на националния отбор има във форума.
ПС: Нищо лично. Просто искам да кажа, че аз не си позволявам да споря например в темата на готвачите, защото никога не съм готвил нищо друго, освен пържени яйца или тиквички. Ха сега си представете, че отида там и започна да давам акъли как се готви от позицията на капризен клиент с киселини в стомаха, разстройство, мразещ лимони, месо, краставици и домати, не обичащ пържено, кисело и люто, и повръщащ от разни деликатеси. И да напълня цялата тема с всякакви бисери и измишльотини как е правилно да се готви, за да се задоволи капризния ми вкус, корем и гъз. (примера е измислен)