Тъй като не намерих тема “Имам глупав въпрос” или нещо подобно, за да не отварям нова, пиша тук.
Съвсем наскоро от една моя приятелка, която общо взето почти нищо не разбира от пчели, научих, че имало вещеви маточници. Разбира се, аз веднага реших, че не е запомнила точния термин и нещо се е объркала, а тя се засегна и започна разпалено да ме убеждава, че има такива маточници, а аз съм много неграмотен, щом като не знам, че има такива маточници и дори надлежно ми обясни кога и как трябвало тези маточници да се унищожават. След като неколкократно я помолих да ми прати линк, за да ме убеди и да приключим глупавата препирня, тя ми прати една статия от Уикипедия (http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%...B9%D0%BA%D0%B0), в която въпросните маточници наистина бяха наречени вищеви. Една бърза справка с Гугъл ме убеди, че в нета е пълно със статии, в които са споменати вищеви (спасителни) маточници. Разбира се, повечето статии бяха явно клонинги на някакъв неизвестен оригинал, мултиплициран чрез копи-пейст. За момент се почувствах изключително невеж, но видях, че в руската Вики тези маточници са наречени свищевые, а в англ. и ит. Wiki – "Emergency" queen cells или пък “фъстъкоподобни маточници".
Не намерих нищо за етимологията на думата свищеви, нито на свещеви – нито в БЕР, нито в етимологичния речник на Фасмер, но винаги съм си мислел, че коренът на думата е свещ.
Та въпросът ми е: Какво всъщност буквално означава свищеви и доколко е коректен терминът вищеви?