Всичко е вярно, но това е само тъмната страна на капитализма. Какво ще кажеш обаче за светлата? Капитализма за 100-200 години постигна това, което другите обществено-икономически строеве не можаха да направят за 5000 години. Виж строителството, виж пътищата, виж останалата инфраструктура, ток, компютри, коли, кораби, самолети и т.н. - икономиката ври и кипи и бълва продукция, с която е задръстено всяко едно домакинство. Това, което го притежава всеки един съвременен бедняк, може да накара египетските фараони да се пръснат от яд и завист - коли, хладилници, телевизори, интернет и т.н.
Да, капитализма си има своите тъмни страни, но постиженията му са впечатляващи. И забележи - от тези постижения се възползват дори и най-бедните хора.
Аз съм съгласен да се смени капитализма с някакво по-добро общество. Давайте идеологията и да правим революцията. Да, ама никой досега не го е измислил това по-добро общество. Иначе аз съм убеден, че каквото и да е това общество, каквито и да са правилата на играта, аз пак ще се адаптирам към тях. И вместо да мърморя и да си търся виновник за собствените си проблеми, ще запретна ръкави и ще започна да работя по новите правила.
ПС:
ПАСИВНОСТ <=> АКТИВНОСТ - това са две много важни думички. Каквото и да е новото общество, при него пак ще има пасивни и активни хора, което означава, че в него пак ще има някаква форма на класово разслояване. Може това да не е на базата пари, а например на базата кой ще е капитан на космическия кораб и кой ще стои в трюма да лъска отражателите на светлинните двигатели. Тоест пак ще има недоволни и те пак ще мърморят как не било справедливо капитана да е капитан само защото имал шестици от дипломата в университета. Според тях ще е справедливо двойкаджиите да са капитани.