Знаеш ли - аз цял живот съм обиден на пазарната икономика. В няколко различни бранша аз не съм доволен както от покупните цени на суровините, така и от продажните цени на моята продукция. Доставчиците ми натискат цените нагоре, а клиентите натискат техните си цени надолу. По средата остава един тесен процеп, в който цял живот съм се чудил как да се вместя.
Така че всичко, което се случва в пчеларския бранш, за мене не е ново. Падането на изкупната цена на меда и вдигането на цените на пчеларското оборудване всъщност означава, че този процеп в пчеларския бизнес се стеснява. Позната ситуация, така че не я възприемам кой-знае колко трагично. След стесняване на процепа обикновенно има разширяване, което означава, че с едно временно стягане на коланите може да се преживее тежкия период.
Лошото е когато този процеп се затвори напълно. Тогава имаме нулеви години. Още по-лошо е когато разходите надвишат приходите - тогава се работи на ЧИСТА ЗАГУБА. И ако приемем, че нулеви години бихме могли да издържим известно време, кажи ми ти колко би издържал, ако работиш на загуба, и виждаш как се топи това, което с много труд си го спечелил през добрите години?
Та именно в една такава отчаяна обстановка, в която бизнеса ти работи на загуба, единствения вариант е да оферираш такава продажна цена, каквато те устройва. И ако някой купи - купи, ако не - здраве да е (има си алтернативи). В никакъв случай обаче не трябва да се продава на загуба, защото това е пътя към просешката тояга.
Та това според мене в момента е ситуацията при лицензираните майкопроизводители - или ще продават на цена, която ги устройва, или въобще няма да продават. При мене е същото - казвам си цената и ако няма пазар - няма, но в никаъв случай повече НЯМА ДА ПРОДАВАМ НА ЗАГУБА. По скоро бих разформировал отводките и бих ги продавал пита по пита или пък ще ги оставя да станат семейства, или пък ще взема да ги тормозя за получаване на прашец, пчелно млечице или пчелна отрова, но В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЯМА ДА ПРОДАВАМ НА ЗАГУБА. Предполагам това можеш да го разбереш, защото предполагам и ти мислиш същото.
Колкото за продаването под себестойност - това се нарича РАЗПРОДАЖБА и се прилага тогава, когато човек реши да напуска някакъв бизнес. Да, тогава всичко може да се продава на половин цена, но предполагам сам разбираш, че мотивите са съвсем други, и че това няма нищо общо с пазарната цена. Да, ако реша да напускам пчеларския сектор, ще разформировам на 100% семействата си и ще удавя пазара, като ги разпродавам на половин цена, но пак казвам - това няма да е пазарна цена, въпреки че ще доведе до временно сътресение на пазара.