A,незабравяме ли,че пчелите могат да контролират и създават въздушни потоци в кошера.....
A,незабравяме ли,че пчелите могат да контролират и създават въздушни потоци в кошера.....
Не трябва да забравяме! Според това, което съм научил, рисковете за слабите семейства, отводки, резервни майки... зазимени с малко пчели, настъпват когато започнат да гледат пило в ранна пролет и са особенно уязвими от рязки и продължителни застудявания. Ако държиме да оцелея е добре да облекчим тяхната работа. Няма как да се борим срещу Главния метереолог, не е удобно и не е наша работа да топлим кошерите, но можем да променим условията в кошера, при които малкото пчели се опитват да оцелеят. С поставянето на преградната СТЕНА на подходящо място и осигуряване на достатъчна вентилация, можем да намалим времето и ресурсите на малкото пчели, необходими да поддържат оптимални за тях условия(създавайки и контролирайки въздушни потоци) за да се възпроизвеждат. Ако бъркам някъде, моля за пояснения, че ей сега ще се търкулне времето и може пак да се окажа в ситуация.
Пак омешахме любовта и секса. Ужким е едно и също, а не е!
Та и разликата между преградни дъски и стени е същото!
Една е , преградната дъска !
Може и втора.
Да , тя се използва по предназначение.
От опита който имам използвам преградна дъска за ограничаване пространството на пчелите,било то за да се развият по бързо младите семейства , било то за по добро зимуване на по-слабите семейства.Използвам класическата дървена преградна дъска, смятам , че ако използвам фибран той задържа повече влага в сандъка.
Това пробвал ли си го?
Здр,аз имам 8 бр 10 рамкови Рутови кошера.Зазимих ги на два корпуса с напълно открито мрижесто дъно.Някои са с по 5,други с по 7 рамки на корпус.Нямам никакви преградни дъски и на горния корпус под покривното платно съм сложил перпенди кулярна пръчка спрямо рамките.Целта ми е да има някакъв кръговрат на въздуха за да не се задържа влага.Да видим какво ще се получи!!!?
В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))