Посягането на маточната рамка ,се избягва И ПО ДРУГИ НАЧИНИ,но и каквито и да са те ,пак си е пагобно за маточниците.Така,че не е желана ударна паша по време на отглеждане на маточници.Не ми се спори,но ако искаш да ме обедиш в обратното то трябва да си доста аргументиран и с факти.Как то и да е .
Знам доста неща,но и доста ПОВЕЧЕ искам да науча!!!
Не ползвам стартер, при мен метода е по елементарен, все пак ми трябват 100 маточника, не 1000 -2000.
Кошера е силен и се подбира, още 15 дена преди да пренеса в него кошер съм сложил поне 2-3 рамки с люпещо се пило. Подсилвам го, храня го.... Преди пренасянето, майката я свалям в долен корпус, като я оставям с 2 восъчно основи, ХР и нагоре другия корпус в който слагам летвата и отгоре магазините....
Имах 3 групи кошери на рапица на различни места, на едното место пренесох личинки на 2 отглежда на единия ден, на другия ден пренесох на другите 2 отглеждача пак личинки по една летва от 13-15 маточника на кошер.... и от 55-60 личинки 4 прихванати. Това беше в пика на цъфтеж и яко носеха. След 4-5 дена разбрах какво става и отидох на стационара да си пренеса....там станаха на 80-90%
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))