Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 61

Преглед на хибрид режима

Заслужил Автор
    Регистриран
    21.03.2015
    Пчеларски район
    общ.Левски,обл.Плевен
    Досега съм работил само с восъчни чашки , но имам намерението догодина да пробвам със стъклени чашки.Довобен съм от восъчните , но при мене става въпрос за 20-25 майки годишно.Това лято съм нагласил 15 сандъка и за тях ще се пробвам с стъклени чашки за производство на майки.Надявам се да нямам проблеми , аз ще си правя само за собствени нужди и се надявам да се справя.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    От всички видове "стъклени" или по-скоро пластмасови чашки, пчелите са склонни да приемат само ОРИГИНАЛНИТЕ ФРЕНСКИ ЧАШКИ ОТ АПАРАТА НА НИКОТ. Пробвал съм с поне 20 вида други пластмасови чашки - пчелите не ги искат и това е .......

Ако обаче пластмасовите чашки се покрият с тънък слой восък, тогава пчелите приемат всички видове чашки без проблеми.....

Колкото до восъчните чашки - според мене е разбит мита, че трябва да са направени от чист восък само от разпечатки. Моите пчели не знаеха за този мит, и приемаха всякакви восъчни чашки без проблем, включая и направените от черен или от мръсен восък. Така че според мене восъка няма значение, важното е да е восък.....

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Да ви кажа и още нещо за маточните рамки:

Тези, които са с дебелината на стандартна рамка (25 mm), пчелите са склонни да ги градят пролетно време и по време на обилна паша. В майкопроизводството това е катастрофа. За да се намали желанието за градеж, маточните рамки се правят по-тесни. Аз моите ги правя с дебелина само 10 mm. Освен това не им слагам хофманови уширители. Идеята е разстоянието между двете обграждащи рамката пити да се сведе до минимум, като такова малко разстояние подтиска инстинкта на пчелите за градеж.

Почетен Автор
    Регистриран
    03.05.2011
    Пчеларски район
    Царево
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Да ви кажа и още нещо за маточните рамки:

Тези, които са с дебелината на стандартна рамка (25 mm), пчелите са склонни да ги градят пролетно време и по време на обилна паша. В майкопроизводството това е катастрофа. За да се намали желанието за градеж, маточните рамки се правят по-тесни. Аз моите ги правя с дебелина само 10 mm. Освен това не им слагам хофманови уширители. Идеята е разстоянието между двете обграждащи рамката пити да се сведе до минимум, като такова малко разстояние подтиска инстинкта на пчелите за градеж.
    При обилно нектароотделяне (паша),дори и 1см. дебелина на рамката(работя само с такива)спасение няма.Дори внезапна обилна паша е способна да направи поразия в последните 36-24часа преди да се извадят и предадат маточниците .
    19062015424.jpg
    Знам доста неща,но и доста ПОВЕЧЕ искам да науча!!!

Почетен Автор
    Регистриран
    03.05.2011
    Пчеларски район
    Царево
    Та за тези които не са наясно,нещото доказано преди десетолетия е ,че при обилна паша от медоносите в района, МАЙКОпроизводството е обречено в една или по голяма степен.
    Знам доста неща,но и доста ПОВЕЧЕ искам да науча!!!

Забранен
    Регистриран
    12.09.2014
    Колега Лалов, при мен нямаше никакви проблеми с надстрояване по пашата! Според мен зависи от организацията и подготовката на отглеждача.
    Мисля, че и при Матеев не е имало надграждане по време на паша. Доколко е била силна не знам.

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Лалов Виж публикацията
    Та за тези които не са наясно,нещото доказано преди десетолетия е ,че при обилна паша от медоносите в района, МАЙКОпроизводството е обречено в една или по голяма степен.

Цитат Първоначално публикувано от tihmr Виж публикацията
    Колега Лалов, при мен нямаше никакви проблеми с надстрояване по пашата! Според мен зависи от организацията и подготовката на отглеждача.
    Мисля, че и при Матеев не е имало надграждане по време на паша. Доколко е била силна не знам.
    Това са единични случки.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от tihmr Виж публикацията
    Освен тънката маточна рамка винаги пчелите си имат и по 2 восъчни основи за градеж (за занимавка). На практика откакто преминах на тънки рамки + восъчни основи, не съм имал надградени маточници.

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.05.2014
    Пчеларски район
    Айтос
    Тази пролет имах 4 несполучливи летви, моята грешка бе, че в пика на рапицата ги заложих, от 4 летви общо 4 заложени матточника.... Затова веднага вземах мерки и на другия пчелин където нямам рапица направих пренасяне и нещата на 80-90 % успех... там имам овошки

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.05.2014
    Пчеларски район
    Айтос
    Точно така, като се поставя рамка с личинки и по една во през 2-3 рамки .....

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •