Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 179

Разгънат преглед

Автор
    Регистриран
    27.08.2016
    Пчеларски район
    Русе
    Цитат Първоначално публикувано от m_pchelari Виж публикацията
    Направи си напролет един експеримент. Един кошер дръж на 10 рамки без преградна и без магазин а друг кошер дръж на 4-5 рамки плътна преградна, ХР отгоре и магазин/и и виж кой ще се изрои пръв.

Какво означава няма накъде да расте. Това е една снимка от 14.02, преградната дъска е на 5-та рамка.

С риск да го приемеш за заяждане, а не искам да е така, тази снимка не ми дава мира! Малко съм попрекъснал с пчеларстването за едни 10-15 години и сега пак се връщам там. Та ми е интересно това някаква нова технология ли е или що? Готов съм и да почерпя за информацията, по една ракия, няколко пъти!
    Та анализа ми е следния. Това е кошер Дадан-Блат, или лежак, или поне на такъв изглежда. Какво търси тази преградна дъска, аджеба на 5-та позиция????
    Вариант едно: Или си стеснил прекалено много гнездото /ЗАЩО?/, Или при зазимяването си имал пило поне на две-3 рамки, /една рамка пило дава две междурамия с пчели/, което след излюпването е минало след преградната. Не си отчел този факт, или просто не си обърнал внимание, ако имаш много кошери и работа.
    Второ:Ако снимката е от посочената дата, а не от март или април, при едно застудяване, а то е нормално за февруари и може да е едни 10-15 дена и то при минус 10-15 градуса, то тази преградна Ви разделя семейството на две и играе ролята на едно мъртво тяло, което не само че не топли, а и трябва И да го топлят. Ако след тази преградна няма пити с мед, то тогава риска е да загубиш доста пчели от глад. В тази ситуация, за да върши изобщо някаква работа, то преградната трябва да е на 9-та позиция, за да може при застудяване всички пчели да минат зад нея и да си направят нормалното кълбо.
    Та по дяволите, какво прави изобщо тази преградна там??? Със сигурност е препятствие за майката, да мине и осеменява зад преградната. И пак има ли изобщо смисъл от преградна в този кошер,или е за да пречи там??
    Иначе поздравления за доброто семейство!
    Този пост е редактиран от Трендафил Дончев; 12.11.2016 в 15:47.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •