Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 1210

Преглед на хибрид режима

  1. #1
    Заслужил Автор
    Регистриран
    23.11.2014
    Мнения
    290
    Пчеларски район
    krivodol
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    А как провери, че с меда наистина си успял да инвертираш сиропа?

    И как измери факта, че пчелите го вземат 2 пъти по-бързо?

    Не ми се сърди, но искам да си изясня дали разказваш емоционално мечтите си, или чистата истина, измерена по научен път (чист експеримент с контролни кошери) и доказана с лабораторни изследвания (ХМФ, инвертни захари и т.н.).
    Никак,изчаках няколко дни при 42 градуса и бъркане на час,час и половина с надеждата да се е инвертирал,а пчелите наистина го взеха много по бързо от другия,може би има значение че бяха първи подхранвания и с по-послешните вече са се позапасили,даже разбрах че все още на някои има доста не взет сироп в хранилките.

  2. #2
    VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Мнения
    2,799
    При всички случаи си не си инвертилал почти нищо. Процеса при използване на мед е мнооооооого по дълъг от няколко дни. Иначе ако някой държи да храни и дане му хващат инвертазата, това е начина.

  3. #3
    VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Мнения
    5,703
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    При всички случаи си не си инвертилал почти нищо. Процеса при използване на мед е мнооооооого по дълъг от няколко дни. Иначе ако някой държи да храни и дане му хващат инвертазата, това е начина.
    Винаги съм си мислил, че инвертираме за да облекчим пчелите.

  4. #4
    Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Мнения
    1,566
    Пчеларски район
    Русенски
    Просто, някой хора си "живеят в техен си филм", мислейки си, че като се е разтворила напълно захарта и сиропа се е избистрил, то и с това е приключил процеса на инвертиране и молекулите на дизахаридите са разбити на глюкоза и фруктоза.
    Този процес(на инвертиране - разбиване молекулата на захарта) може да бъде доказан в каква степен(%) е протекъл само с лабораторно изследване.
    Доктор Христаков в дисертацията си описва такъв метод на инвертиране с мед(само, че той го прави с акациев мед). В литературата има описани и още подобни методи с различно количество/съотношение мед-захар-вода, но почти навсякъде препоръчителното времетраене е две седмици(14дни), че и повече, а температурата не трябва да надвишава 38градуса(но и да не пада фрапантно).

  5. #5
    Почетен Автор
    Регистриран
    28.10.2014
    Мнения
    684
    Пчеларски район
    Габрово
    Пиша това за всеки, който се прави на ИТЪР не ХИТЪР / като Хитър Петър/ а ИТЪР и гледа да пре ... бе останалите.

    Преди 4 години, за да съм в крак с модните тенденции, купих и зазимих с ИС. На пролет, всичко беше, като камък и половината семейства аут и целия сезон на майната си! От тогава работя по старомодния начин.
    А този, дето ми продаде ИС, няма да разбере, кога ще му направя главата на баири !
    Не ща, еуропейски кранти ! Българка искам, Българка "сянка нележана”, „трева некосена”, „два бистри кладенци и вода ненапита" Връмугу

 

 

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 4 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 4 гост (и))

Разрешения за писане

  • Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •