Цитат Първоначално публикувано от pa4iko Виж публикацията
Меда не е ензим. Той съдържа малки количества от въпросния ензим инвертаза и да инвертираш захар с мед е като да палиш печката си със здрави мебели защото са добре изсъхнали. Разбира се може и така, както и може да се стигне от Бургас до София през Видин примерно. Въпрос на личен избор.
Колега,с малкия си опит като пчелар направих пет варки,двете бяха с мед понеже инвертазата се забави някъде по трасето.Мога да споделя че тези с мед бяха в пъти по добре от инвертазата на прах.Вярно,по скъпо и по опасно,но...факт.В инверта с мед,захарта се разтвори по бързо,сиропа също се избистри по бързо,не се образува никаква бяла пяна,пчелите взеха сиропа два пъти по бързо.ХМФ 4 с мед,6 с белия прах,и ако не беше скъпо и опасно,никога не бих работил с изкуствено селектирани дрожди.