А сега искам да поясня малко по-подробно защо пределните цени по НПП 2017 са такива, а не други, малко по-реални. По начало моето лично мнение беше, че обявените пределни цени по мярката трябва ДА СА РЕАЛНИ, за да може пчеларите наистина да си купят оборудване, майки или отводки по тези цени, и ДФЗ да им заплати законно полагащите им се проценти от интензитета на помощта. Всякакви други пределни цени (по-ниски или по-високи) биха създали възможност за направата на едни или други схеми за иамама на ДФЗ.
Явно държавните служители не го осъзнаваха това, а те са мнозинство в работната група. И за да си защитят тяхната си позиция, те на всеки 3 казани думи повтаряха една вълшебна димичка - САПИ. Останах с впечатление, че това за тях е светая светих, и всеки един опит за някакъв разумен довод за каквото и да било моментално беше блокиран със САПИ (разбирай - Господ Бог).
Какво е това САПИ?
Ами това е СИСТЕМА ЗА АГРОПАЗАРНА ИНФОРМАЦИЯ.
САПИ дава статистическа информация за пазарните цени, и в МЗХ сляпо вярват на нея. И когато им оттърва - съобразяват се с нея и я цитират. Когато не им оттърва - ами измислят нещо друго. Поведението е като на фурнаджийска лопата - върти се натам, накъдето му оттърва на пекаря.
Защо си мисля така?
1. Ами защото по цените на изследванията на пчелния мед се ползва ценовата листа на БАБХ, и недвусмислено ни беше казано, че тя е ТАБУ, което нямаме право да го променяме.
2. По цените на лекарствата бяха направили допитвания до 6 различни доставчици, и данните ни ги бяха систематизирали в таблица.
3. По цените на кошери, майки и отводки обаче повтаряха САПИ на всяка трета дума.
Чакайте бе хора - защо не си изясните методологията. Защо БАБХ и производителите/вносителите на лекарства ще ги питате каква им е продажната цена, а няма да питате производителите на кошери, майки или отводки. Защо едните ще ги стимулирате да правят бизнес, а на другите ще им затривате бизнеса?
Няма отговор на този въпрос. Дори и не посмях да им го задам, защото щяха да ме изхвърлят като мръсно коте. Достатъчен беше факта, че ми забраниха да участвам в обсъжданията, за да обясня една калкулация на пчелна отводка. Забраниха ми и да гласувам, въпреки че го нямаха това право. Всичко е записано на диктофон, така че доказателства за закононарушения в работната група имам в излишък. Не съм поискал - не съм завел поредното съдебно дело. Засега обаче ще си трая, за да не блокирам пчеларската програма. Иначе ви го казвам всичко това, за да разберете какво се случва по време на заседанията на работните групи.