Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 7 от 18 ПърваПърва ... 5678917 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 61 до 70 от общо 179
    VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Цитат Първоначално публикувано от agro Виж публикацията
    Аз разсъждавах така: конденз се образува върху студена повърхност при контакта и с топъл влажен въздух. Това в кошера ще се случи първо на тавана, после и по външните стени. Затова таванната табла с хранилката има 4 см фибран отгоре, изрязал съм в него легло за хранилката. Капака ми е отделен, само от ламарина с 1 см фибран отдолу, който похлупва хранилката и тавана отгоре. Надявам се така да съм постигнал по-топла вътрешна повърхност на тавана. Сега сложих отстрани преградите от фибран, надявам се тяхната страна откъм питите да е по-топла и също да образува по-малко конденз. Така, теоретично, студените повърхности, привлекателни за конденза да са дървените стени зад преградната дъска, както и двете стени, напречни спрямо питите. По тях и да се стича конденз, вреди само на дървенията. На теория така, ама на практика дявол знае какво всъщност ще се случи при многобройните комбинации между пчели и климат.
    Използвай големи хранилки пригодени за суха захар.

Заслужил Автор
    Регистриран
    05.06.2014
    Пчеларски район
    гр Aприлци
    Цитат Първоначално публикувано от мухозол Виж публикацията
    Прегледах всички расаждения и не-знание за преградна дъска . Основния принцип в пчеларството е ТЪМНО - ТЯСНО И ТОПЛО . Без нея може но трябва да си в някоя топла държава .
    Колегата явно ги гледа в комини, на запалена камина! Само така са изпълнени всички негови условия ! Разбрах и как се храни. Затваряш клапата и пълниш до горе с шекер !
    Този пост е редактиран от Ivan Mankov; 29.10.2016 в 20:15.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Моля да бъда извинен за любознателноста теорията и практиката са взаимносвързани.
    Стандартна преградна дъска както каза Валентин е прегреда а не топлоизолация (могат да се направят много ефективни неща ама те трудно могат да се наречат преградна дъска).Относно трите ТТТ
    Тъмно -никой не ги осветява.
    Тесно -от средата на февруари до средата на април =2месеца от годината (сложи ги в рапиицата пък ги стесни)
    Топло -тук ще цитирам част от статия на братушките (загубих няколко часа да я намеря мога да я пусна и в оригинал)
    Говоря за Москва като география по студено е от тук при направено изследване на топлобмена между пч. с-во и околната среда с цел да се повишат добивите на мед е установено че едно семейство изразходва средно 93кг. мед за една година като компенсация на загуба на топлина в околната среда - 23,1 кг (24.6%).Общо разходи за фуражи за компенсиране на загубата на топлина към кошера на среда за зимата (седем месеца) представляват 12.03 кг и 15.23 кг на петте летните месеци, лято загуба през зимата, и средни месечни стойности на зимата ще бъде равна на 1,72 кг / месец през лятото - 3.04 кг / месец. През годината, в кошера с пчели, храна губи топлина 25-27 кг зимуващите в дивата природа в neuteplёnnom кошер. Общото потребление на храна за годината на пчелите, зимуващи в Zimovniki при температура от 0 0 C ще бъдат равни на 23.1 кг, т.е. 4.15 кг по-малко, отколкото през зимата в дивата природа.
    Вижда се че пчелите изразходват повече мед за охлаждане от колкото за затопляне.

Та защо трябва да визираме 2 месеца от годината като не важат за останалите 10 в темата за бърборене цитирах руснак от Алтай за рояк заселил се в камбаната на черквата при минус 40 градуса зимата

Почетен Автор
    Регистриран
    30.11.2014
    Пчеларски район
    Ямбол
    Цитат Първоначално публикувано от borifototo Виж публикацията
    Господин "Мухозол" дали е посещавал часовете по български език.
    99% ОТ ПИШЕЩИТЕ ТУК НЕ СА ПОСЕЩАВАЛИ ЧАСОВЕТЕ.Дори и аз.Има 2–3 граматици–единия му идва отвътре т.е.природно надарен и всичко се напасва от само себе си,Макар че му е трудно да чете неграмотно написаните изречения и ги срича като първолаче.Вторият/та/ има завършена бъл.филология и му сеповръща като види интервал м/у препинателен знак и думата.Интересното е,че го видя само при един и си изписа тежкото професионално мнение.Третият е горе– долу като първия,но за жалост не участва в списването от известно време.Имам предложение към тях–Отворете нова тема–Ограмотяване на всички списващи в този Форум.Ще е полезно за всички–дори и за тези които пишат що–годе разбираемо.Нищо лично.За ползу роду да е.Дано да преодолеят личното си его и да направят наистина нещо полезно за този Форум.

Наблюдател
    Регистриран
    31.10.2016
    Пчеларски район
    Левски
    Здравейте колеги! Един колега използва плодникови рамки с фибран с цел затопляне на семействата, но забелязах, че пчелите прояждат фибрана. На въпроса "защо прояждат фибрана" , той ми отговори, че пчелите не го приемат така както дървото.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от aleksandrov Виж публикацията
    Здравейте колеги! Един колега използва плодникови рамки с фибран с цел затопляне на семействата, но забелязах, че пчелите прояждат фибрана. На въпроса "защо прояждат фибрана" , той ми отговори, че пчелите не го приемат така както дървото.
    Дървото е подложено на същите атаки, но все пак е по устойчиво.

VIP Автор
    Регистриран
    12.02.2015
    Пчеларски район
    Европа
    Аз бих казал, че не е уцелил правилния фибран.
    В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.

Наблюдател
    Регистриран
    31.10.2016
    Пчеларски район
    Левски
    Аз смятам, че ако бе "облякъл" този вид рамки с фазер (да се получи нещо като сандвич) е щял да избегне прояждането

Наблюдател
    Регистриран
    20.03.2016
    Пчеларски район
    Смолян
    Цитат Първоначално публикувано от бат тянко Виж публикацията
    Аз бих казал, че не е уцелил правилния фибран.
    Колега, ще споделиш ли кой е правилния фибран! Интересувам се предимно за изработката на 5-рамкови нуклеуси.
    Предварително благодаря!

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    А аз смятам че до февруари до пилото ако ги няма тези рамки ще е по добре ако има празно място ще има въздухообмен топлото на горе студеното на долу нещо като при Анг Аватара (господаря на въздуха). Освен това тези преградни дъски не са климатик и пчелите да го включват та да ги стоплят дуа и отгоре и отдолу освен това зимата не се топли обема на кошера а кълбото в Сибир зимата ако отвориш кошер вътре има лед около отдушниците.
    А ако искаш да стесниш обема та да се стопли то това с плодникова рамка няма как да стане.
    Пчелите го ядат щото те си рендосват полират и мажат с прополис за дезинфекция вътрешността на кошера и имат много яки мандибули та с този фибран само работа им се отваря.

Страница 7 от 18 ПърваПърва ... 5678917 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •