Не са виновни само пчеларите. В ДФЗ работят и много ЧИНОВНИЦИ на ясла - стоят за да вземат едни пари назначени от една или друга политическа сила. На всички ни е ясно,че пчеларството не е като останалият сектор животновъдство, сезонът може да започне през Февруари, Март или Април и приключва Септември, Октомври или Ноември. Програмата за следващата година стартира в края на настоящата година и обхваща целият пчеларски сезон. Ние трябва да предвидим с колко семейства ще излезем от зимата Съответно колко ще възстановяваме, за колко ще са ни нужни нови майки с колко ще увеличаваме и съответно колко кошера ще купим. Според мен това е грешка и приемът трябва да е разделен на два етапа.
Един пример : Имаш 100 семейства есента, но на пролет са иззимили 80,а ти си заявил лекарства за 100 в ДФЗ никой не ти казва, че преди да подпишеш договор можеш да пуснеш анекс с който да коригираш бройката и ти подписваш за 100. Едни грешни пари отидоха не по направление. След това обява, че се продават тези лекарства и едни хора скачат срещу всички програмисти, а грешката е в некомпетентността на служителите. Друг е въпроса, че да ти разгледат анекса минават още десетина дни.
Тази година сезонът започна по рано, а договори започнаха да се подписват през Април. Третирането за акар закъсня, защото не можеш да закупиш лекарствата преди подписване на договор /датата на фактурата трбява да е след датата на подписване на договора/.
В средата на Април квотите за отводки бяха на 99% изпълнени, а имаше хора които бяха резерви и ако подпишеш договор / като резерва/ си длъжен да го изпълниш ако ти се обадят, че вече не си в резервите. Това може да стане през Май или Юни и тогава от къде ще вземеш отводки? Какви? и на каква цена?
Част от дърводелците приемат поръчки няколко месеца 4 и нагоре за изпълнение на поръчката. Ако Април подпиша договор и дам поръчка за Юли, Август или Септември няма да ми се върже изпълнението.
ДФЗ не е на ясно със сектора като цяло и от там идват тези големи разминавания.
Много ясно е защо всички се отказват от това което са заявили.Всички знаете,а само си чешем езиците.Ако не обявиш всичко няма точки а това значи,че за хубавите неща не можеш да се вредиш освен за лекарства.Ще дам пример с мен пак.Одобрихаме за 50 отводки и 50 майки без кошери.За кошерите бях резерва 600 и нещо.Е кажете ми как да ги взема тия отводки като нямам кошери?
Решението на този проблем е много лесно, и даже в ДФЗ са го измислили и го прилагат по 4.1 в момента - в договора ти се залага 5% или 10% неустойка за неизпълнена инвестиция и тогава никой няма и да си помисля да го играе "курвенски номера" към останалите колеги, или най-малкото ще си плаща за дяволъка...
От къде пари за кошери,а по-пчеларската излизат без пари ако знаеш как да го направиш.Моето предложение че за кошери трябва да участва човек който поне 3 години не е прекратявал дейността си.Имам и други предложения,но нека колегите кажат и те.
То си имам и х...,но защо трябва да е така.![]()
Начисляват му ги върху симата на неизпълнената инвестиция(би могло да има някакъв срок да се откаже своевременно, или да се промени преди подписване на договора). А, ако нищо не е взел и съответно няма от къде да си ги приспаднат, то те си му висят като задължение към ДФЗ и ще излиза като нередовен, съответно докато не се издължи неможе да участва по никакви мерки, или ще си ги удържат от други субсидии, а ако няма от къде то длъжниците нали си ги изпращат към НАП, нали те се събирачите на държавните вземания...
И тук вече настъпва момента да ги даря на СНАХАТА![]()
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))