Първоначално публикувано от
kando
Автора на тази добра публикация предполагам е столичанин, щото 400 евро в провинцията, се видат през крив макарон - като хване човек ~500лв заплата и гледа да си натиска задника там, че глад да си еве майката.
Което ме сеща за един друг аспект на тази тема - точка, по която вече съм съгласен с Матеев. Ние наистина имаме нещо, като "кармично" минало - за съжаление предишния строй бе такъв, че излязохме от него, без да знаем КАК да си защитаваме интереса. Това за мен е напълно безспорен факт, с който съм се сблъсквал на всяка една месторабота, на която съм бил - работниците си защитават интереса, по комунистически маниер: чрез гъзоподаване, чрез залагане на к'р капани на колегите си, чрез подмазване на началниците си и прочие мижитурски изпълнения. На всяка една работа, която съм бил, винаги се е стигало до една и съща ситуация - колегите се оплакват от ..... от всичко: от условията, от заплащането, от отношението, от принудата и т.н. Ала всеки път, когато съм им предлагал, да се съберем, да се организиране и да отправим искания към работодателите си - масово всеки си бие камшика. И защо - защото съответно знаем как е, такива изпълнения, често водят след себе си, до уволнения. И нали - ама аз семейство имам, жена, деца, дядо ми болен, баща ми със заем и т.н., така че ще си трайкам. Аз съм имал случай, да постъпя на работа във фирма, в която по- голямата част от персонала, не бяха вземали половин година заплата - и продължават да бачкат ...... е не, че нещо, ама луда работа. Ние не разбираме, че приказката "кучето скача според тоягата" - важи и за работодателя. И той има шефове - и тези шефове са именно работниците. Ако няма кой да работи, къде ще иде? Толкова е просто, че по- просто не може да бъде - ако заплащането за една работа не удовлетворява работниците и хората отказват да я работят, то собственика няма къде да иде: или ще фалира, или ще повиши заплащането. Това е уникално проста закономерност, която е достатъчно добре осъзната от западния човек, за да се придържат стриктно към нея. Но вместо да си защитаваме интереса, какво правим - приемаме работата и започваме да търсим как да клинчим, как да скатаваме. Ето това поведение и начин на мислене е нещо, което докато не се промени - подобрение няма да има. Бачкал съм професии, за унизително малко пари - ала като съм подписал договора, си спазвам договореното и си върша работата, както трябва, което е и причината, където и да съм бил на работа, да са ме търсили след като я напусна. В случая правилото - с техните камъни по техните глави - не работи в полза нито на едните, нито на другите: визирам в по цялостен мащаб, инак е ясно, че има отделни случаи, когато конкретен индивид получава и бонусчета, за които да си мълчи пред колегите, и това го удовлетворява. Но не става така - шефа нека си бъде, какъвто си иска: в действителност съм бачкал за хора, които ги знам, че са откровени престъпници и трябва да лежат в затвора, а не да ръководят бизнеси, но аз съм джентълмен и като съм се съгласил, че ще работя тази работа, за тези пари, наистина ще я работя, а относно заплащането важи правилото "всяка заповед е предпоследна", защото като докажа, че действително мога да я върша тази работа, по начина и ефективността, която се изиксва от мен да я върша, тогава пристъпвам към исканията: или давай повече пари, или си тръгвам. Поставям директен, недвусмислен и буквален, ултиматум - пък собственика да си решава, но аз от думата си неотстъпвам.
Това отношение - или може би е по- редно да се каже, пазарлък, на нас ни липсва в мисленето. Близо десет години съм бачкал за други хора, сменил съм двуцифрено число фирми и наблюденията ми са такива - работниците не знаят да си защитават интереса. Само в един единствен екип, в който бяхме трима човека плюс един бивш генерал - работихме по строежи - значи казвам ви: така се държахме един за друг, че си получавахме достойно заплащане. Който не ще да плаща - не ни интересува, да се оправя. И работа имахме, даже повече отколкото реално можехме да свършим.