Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 1002

Преглед на хибрид режима

  1. #1
    Заслужил Автор
    Регистриран
    05.05.2016
    Мнения
    313
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Усещам недоверие. Пуснах снимка на бидона. Иначе освен сливите има около 70кг. захар и около 20кг. мед.С варенето идва 3 лева и кусур -литъра. Незнам, аз съм доволен.

    А дали няма да те боли главата от тая ракия?Иначе от кило захар излиза около 700-800 мл. ракия.

  2. #2
    VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Мнения
    5,703
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от borifototo Виж публикацията
    А дали няма да те боли главата от тая ракия?Иначе от кило захар излиза около 700-800 мл. ракия.
    Гаранция- не боли глава.Трима консумираме редовно, но умерено количество.

    пп. ако трябва уточнение варена е на колонен казан.


  3. #3
    VIP Автор
    Регистриран
    12.02.2015
    Мнения
    3,284
    Пчеларски район
    Европа
    http://www.rakiyata.com/forum/viewto...=1047&start=60
    Математиката принципно, и на мен, ми куца! Относно, захарността на плодовата каша, за ферментация. Аз също я докарвам около 23%. Но уважавани от мен колеги, твърдят че, захарност над 20%, влошават качеството на ракийката. Опитвал съм много варианти. За мен най- важни са, качеството на плодовете, отлежаването в хубаво буре, добрата компания, и покачване на изкупните цени на меда. Е, тогава на тия 3%- друг да им бере гайлето! Наздраве!!!
    В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.

  4. #4
    VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Мнения
    3,743
    Пчеларски район
    Раковски
    При направата на джибрите за ракия,на 10л вода слагам около 3кг захар независимо от материала(сливи,грозде...).П к каквото ще да става.Не помня някога да сме изхвърляли джибри или ракия.

  5. #5
    Наблюдател
    Регистриран
    14.05.2014
    Мнения
    22
    Пчеларски район
    Златица
    А тука мога и аз да се изкажа.Пропорцията по наследство при мене е 3 към 1 вода/захар,за плодова /костилкова/ джибра 4 към 1 вода/захар.Захарност меря само за вино,да е около 21-22 карата/така му казват у наше село/.Загуби не съм имал,народа е казал "Едно си баба знае,едно си бае."

  6. #6
    Почетен Автор
    Регистриран
    19.05.2011
    Мнения
    512
    Пчеларски район
    асеновград
    Колеги, искам да ви кажа че в домашни условия в плодово или гроздово вино без употреба на култивирани дрожди се ПОСТИГАТ 10% АЛКОХОЛ - МНОГО ТРУДНО МОЖЕ ДА ДОСТИГНЕ ДО 12%. Демек в едно вино - първо, второ, със захар, с мед каквото и да правите се тая 10% - рядко 12% което значи че от 100 литра прецедена и утаена течност сложена в казана ще получите 20литра на 47-48 градуса. Вижте какво е установил Луи Пастьор педи 150 години.

    Въз основа на прецизни изследвания е установено, че при ферментацията на 1 г захар се получава около 0.59 куб.см алкохол, което се равнява на 0.59 об.% алкохол. Въз основа на тези данни може предварително да се изчисли алкохолният градус на виното,което ще се получи от мъст с определено захарно съдържание. Например, ако мъстта е съдържала 20 процента захар,след приключване на ферментацията виното ще има 20 х 0.59 = 11.80 об.%алкохол.За още по-лесно изчисление на практика се приема, че от 1г захар се получава 0.6 об.%алкохол.

    От тук нататък си правете сметките на колко захар колко вода и каква захарност ще правите.

  7. #7
    Цитат Първоначално публикувано от vencii Виж публикацията
    Колеги, искам да ви кажа че в домашни условия в плодово или гроздово вино без употреба на култивирани дрожди се ПОСТИГАТ 10% АЛКОХОЛ - МНОГО ТРУДНО МОЖЕ ДА ДОСТИГНЕ ДО 12%. Демек в едно вино - първо, второ, със захар, с мед каквото и да правите се тая 10% - рядко 12% което значи че от 100 литра прецедена и утаена течност сложена в казана ще получите 20литра на 47-48 градуса. Вижте какво е установил Луи Пастьор педи 150 години.

    Въз основа на прецизни изследвания е установено, че при ферментацията на 1 г захар се получава около 0.59 куб.см алкохол, което се равнява на 0.59 об.% алкохол. Въз основа на тези данни може предварително да се изчисли алкохолният градус на виното,което ще се получи от мъст с определено захарно съдържание. Например, ако мъстта е съдържала 20 процента захар,след приключване на ферментацията виното ще има 20 х 0.59 = 11.80 об.%алкохол.За още по-лесно изчисление на практика се приема, че от 1г захар се получава 0.6 об.%алкохол.

    От тук нататък си правете сметките на колко захар колко вода и каква захарност ще правите.
    Правилно адашко,кой чул -чул.Прави каквото трябва,да става каквото ще!!

  8. #8
    Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Мнения
    972
    Пчеларски район
    Странджа
    Цитат Първоначално публикувано от vencii Виж публикацията
    Колеги, искам да ви кажа че в домашни условия в плодово или гроздово вино без употреба на култивирани дрожди се ПОСТИГАТ 10% АЛКОХОЛ - МНОГО ТРУДНО МОЖЕ ДА ДОСТИГНЕ ДО 12%. Демек в едно вино - първо, второ, със захар, с мед каквото и да правите се тая 10% - рядко 12% което значи че от 100 литра прецедена и утаена течност сложена в казана ще получите 20литра на 47-48 градуса. Вижте какво е установил Луи Пастьор педи 150 години.

    Въз основа на прецизни изследвания е установено, че при ферментацията на 1 г захар се получава около 0.59 куб.см алкохол, което се равнява на 0.59 об.% алкохол. Въз основа на тези данни може предварително да се изчисли алкохолният градус на виното,което ще се получи от мъст с определено захарно съдържание. Например, ако мъстта е съдържала 20 процента захар,след приключване на ферментацията виното ще има 20 х 0.59 = 11.80 об.%алкохол.За още по-лесно изчисление на практика се приема, че от 1г захар се получава 0.6 об.%алкохол.

    От тук нататък си правете сметките на колко захар колко вода и каква захарност ще правите.
    Венци,имаш ли опит с хлебна мая?Става въпрос за по-високи градуси.
    Който управлява знанието,управлява всичко!
    "С пари можеш да си купиш къща,но не можеш да създадеш дом,с пари можеш да имаш компания,но не и приятели,с пари можеш да си купиш лекарства,но не и здраве!" - китайска поговорка...
    "Повечето хора не искат свобода, защото е отговорност, а те се страхуват от нея" Зигмунд Фройд

  9. #9
    Почетен Автор
    Регистриран
    19.05.2011
    Мнения
    512
    Пчеларски район
    асеновград
    Цитат Първоначално публикувано от Pavel_Bs Виж публикацията
    Венци,имаш ли опит с хлебна мая?Става въпрос за по-високи градуси.
    Павка, с хлебна мая нямам опит защото за ракия гоня 18-20 % захарност, ако преценя че ферментацията няма да протече нормално било заради лоша хранителна среда на дрождите, ниска температура или друга причина слагам дрожди FCD или БО 213 и ако трябва ги храня.

  10. #10
    Заслужил Автор
    Регистриран
    21.03.2015
    Мнения
    442
    Пчеларски район
    общ.Левски,обл.Плевен
    Материалът ми е почти готов!Изчаквам малко да престои и на 28-29 мисля да го сваря.Очаквам да стане хубава кайсиева ракия.

 

 
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 15 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 15 гост (и))

Разрешения за писане

  • Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •